Turkse rechtbank legt mensenrechtenactivisten celstraffen op voor terroristische activiteiten

Voormalige verantwoordelijken van Amnesty International Taner Kiliç (links) en Idil Eser (rechts) zijn veroordeeld door de Turkse rechtbank.
Amnesty International, AFP Voormalige verantwoordelijken van Amnesty International Taner Kiliç (links) en Idil Eser (rechts) zijn veroordeeld door de Turkse rechtbank.
Een rechtbank in Istanboel heeft vandaag vier mensenrechtenactivisten, waaronder twee voormalige verantwoordelijken van Amnesty International in Turkije, veroordeeld tot gevangenisstraffen voor terroristische activiteiten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International vrijdag meegedeeld.

De voormalige leiders van Amnesty International zijn ex-voorzitter Taner Kiliç en Idil Eser, een voormalige directrice. Kiliç werd veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf voor lidmaatschap van een terroristische groepering en Eser tot twee jaar en een maand voor hulp aan een terroristische groepering. De twee anderen hebben dezelfde straf gekregen als Eser.

Kiliç had volgens de autoriteiten banden met de organisatie van Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de staatsgreep van 2016 zat. 

Amnesty International noemt de veroordeling van Kiliç op Twitter onaanvaardbaar en schandalig. De organisatie spreekt van een schijnproces.

Zeven andere beschuldigden, waarbij een Duitser en een Zweed, werden vrijgesproken.