Turkse rechtbank geeft 14 keer levenslang voor bomaanslagen in Istanbul

In december 2016 ontploften twee bommen gelijktijdig nabij de Vodafone Arena van voetbalclub Besiktas (archiefbeeld).
ap In december 2016 ontploften twee bommen gelijktijdig nabij de Vodafone Arena van voetbalclub Besiktas (archiefbeeld).
Een rechtbank in Istanbul veroordeelde 14 mensen tot levenslange celstraffen voor hun betrokkenheid bij twee bomaanslagen vlakbij een voetbalstadium in 2016. Daarbij vielen 47 doden. De aanslagen werden opgeëist door de Koerdische Arbeiderspartij (PKK)

In december 2016 ontploften twee bommen gelijktijdig nabij de Vodafone Arena van voetbalclub Besiktas. Onder de doden waren veertig politiemensen. Nog eens 242 mensen raakten gewond.

De aanslagen werden opgeëist door de buiten de wet gestelde Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Vier van de 27 beklaagden kregen 47 keer levenslang voor de bedreiging van de eenheid van het land en het plegen van moorden met voorbedachten rade. De vier kregen daarbij nog eens elk 4.890 jaar voor poging tot moord met voorbedachten rade, het beschadigen van publieke eigendommen en het bij zich hebben van levensgevaarlijke substanties. 

Tien andere beklaagden kregen levenslang en vier anderen kregen 15 jaar celstraf voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. 
Negen verdachten wachten nog op de uitspraak van de rechtbank. Een van die negen wordt bij verstek veroordeeld. 

Terroristische organisatie

De Koerdische PKK-partij die al decennia lang een gewapende strijd tegen het Turkse gezag voert, wordt in Turkije, Europa en de VS beschouwd als een terroristische organisatie.

Onder de doden waren veertig politiemensen. Nog eens 242 mensen raakten gewond.
AFP Onder de doden waren veertig politiemensen. Nog eens 242 mensen raakten gewond.
EPA
APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.