Turkse president Erdogan roept einde noodtoestand af op 18 juli

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
Na twee jaar heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag het einde van de noodtoestand in zijn land aangekondigd. De noodtoestand wordt na 18 juli niet meer verlengd, zo kondigde zijn woordvoerder aan.

"De noodtoestand verstrijkt op de avond van 18 juli. Onze president heeft de wil (...) om die niet te verlengen", zo verklaarde woordvoerder Ibrahim Kalin na een ministerraad in Ankara.

De noodtoestand is in Turkije sinds de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 van kracht. Hij werd door Erdogan onder meer gebruikt om tienduizenden mensen te arresteren en ruim 150.000 overheidsfunctionarissen en militairen te schorsen of te ontslaan. Ze worden banden verweten met de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen, die door de president verantwoordelijk wordt geacht voor de couppoging.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mustafa Basoda

  Het westen is altijd negatief over erdogan, Noodtoestand is opgeheven dat heeft hij goed gedaan , denk ik dan. Maar zoals ik al zeg; als merkel straks zegt dat ze zwanger is!!! Zal Erdogan daar ook de schuld van krijgen

 • Christine Laevers

  Dat was nu eens een geslaagde coup! Behalve dat heel veel mensen en ik denken dat hij het zelf heeft opgezet. De Turken zelf pissen in hun broek van de schrik of doen stoer om bij het regime in de smaak te vallen en een postje te kunnen krijgen. 150.000 overheidsfunctionarissen die voor een deel vervangen moeten worden...

 • lars vandenberge

  De noodtoestand is reeds bestendigd sinds de verkiezingen.

 • Gino Denil

  Die is nu niet meer nodig. De democratie is begraven. De onafhankelijke rechters zijn opgesloten. Echte journalisten zitten in de gevangenis. De regering wordt door hem benoemd en bestaat uit getrouwen en familieleden. Het parlement zit er enkel nog voor de show en eet uit zijn hand. En de dictator regeert per decreet. Een nieuwe permanente noodtoestand.

 • Freek De Meyer

  Tja, waar hij eerst een noodtoestand voor nodig had, kan hij nu met zijn nieuwe presidentiële machten.