Turkse president Erdogan herverkozen met 52,6 procent van de stemmen volgens definitieve resultaten

AFP
In Turkije is president Recep Tayyip Erdogan bij de verkiezingen op 24 juni met in totaal 52,59 procent van de stemmen herverkozen. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die vandaag door de Hoge Electorale Raad (YSK) zijn bekendgemaakt.

De kandidaat van de grootste oppositiepartij CHP eindigde met 30,64 procent op de tweede plaats. Derde werd Selahattin Demirtas van de pro-Koerdische partij HDP (Democratische Partij van de Volkeren), met 8,4 procent van de stemmen achter zijn naam. 

Parlementsverkiezingen

De kiescommissie publiceerde daarnaast ook de resultaten van de parlementsverkiezingen. Erdogans conservatief-islamitische partij AKP (Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) behaalde 295 zetels in het parlement, net geen meerderheid. De AKP vormt echter een verbond met de extreem nationalistische MHP, die 49 zetels veroverde. Samen beschikken ze wel over een absolute meerderheid. De CHP moet het stellen met 146 van de 600 zetels.

De Turken trokken op 24 juni naar de stembus voor parlements- en presidentsverkiezingen. Die vervroegde verkiezingen golden als cruciaal voor de toekomst van Turkije, dat de overgang maakt van een parlementair naar een presidentieel systeem. De opkomst bedroeg 86,2 procent.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ishak Yilmaz

  Erdogan is door het volk gekozen, de buitenlandse stemmen haalt hem 10 zetels. 6000 Europese toezichters hebben alles gecontroleerd, ze hebben alle verslagen opgestuurd naar Eu. Wie zijn jullie om Erdogan dictator te noemen, jullie moeten nog schamen om zulke scheldwoorden te gebruike, hebben jullie ooit Erdogan de Belgische koning zien uitschelden. Onnozelaar.

 • walter boelen

  dus 47,6 % wil hem niet trek daar nog eens de gefoetelde stemmen bij

 • Eric Van den Bergh

  En hoeveel dubbele, misbruikte, stemmen?

 • Danny Govaerts

  En nu wachten tot hij een invasie op Europa gaat in zetten. Als hij ergens zijn goesting niet krijgt.

 • Verstappen Martine

  Gekozen door Turken die niet in Turkije wonen.