Turkse politie pakt mensen op die protestacties tijdens verkiezingen hebben gepland

Aanhangers van HDP tijdens een mars vorige zaterdag.
AP Aanhangers van HDP tijdens een mars vorige zaterdag.
De politie in Turkije heeft vandaag tientallen mensen in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land opgepakt. Een politicus van de pro-Koerdische partij HDP noemde de arrestaties in de aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen een "provocatie''.

Volgens bronnen hadden 43 mensen die nu vastzitten protestacties gepland tijdens de verkiezingen aanstaande zondag. President Tayyip Erdogan heeft een grote meerderheid voor de regeringspartij AKP nodig om de grondwet te kunnen wijzigen om meer macht naar zich toe te kunnen trekken. Als er veel mensen op HDP stemmen, zou dat zijn plannen dwarsbomen.

Vandaag werd in dezelfde regio een aanslag gepleegd op een campagnebus van de HDP. Daarbij kwam de chauffeur van de bus om. De partij is de afgelopen weken vaker het doelwit geweest van aanslagen. Half mei raakten nog zes mensen gewond bij bomaanslagen op twee partijkantoren.

Tegenstanders van de pro-Koerdische partij menen dat deze banden heeft met de Koerdische arbeiderspartij PKK, die door veel landen als terroristische groepering wordt beschouwd.