Turkse politie pakt in Ankara 60 mensen op die wilden betogen

AFP
De Turkse politie heeft vrijdag 60 mensen opgepakt die van plan waren te betogen voor het nieuwe paleis van president Recep Tayyip Erdogan in Ankara. Met de betoging wilden ze de jongeman herdenken die omkwam na de protesten tegen de regering in de zomer van 2013.

De politie onderschepte in een volkswijk van de Turkse hoofdstad twee bussen met aan boord leden van een kleine linkse partij. De politie gebruikte ook traangas. Zestig mensen werden opgepakt, aldus de private tv-zender NTV.

Met hun betoging wilden de militanten van de linkse partij Berkin Elvan herdenken. Die 15-jarige jongen overleed in maart vorig jaar na 269 dagen in een coma gelegen te hebben. De jongeman werd geraakt door een traangasgranaat die door de politie afgevuurd werd tijdens een betoging tegen toenmalig eerste minister Erdogan.

Het Turkse parlement moet volgende week een zeer controversieel wetsontwerp behandelen dat de macht van de politie gevoelig uitbreidt. Oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben het over "de dood van de vrijheid".