Turkse politie pakt 82 verdachten op voor banden met Islamitische Staat

Agenten houden de wacht voor een gerechtsgebouw in Istanboel.
AP Agenten houden de wacht voor een gerechtsgebouw in Istanboel.
De Turkse politie heeft in Istanboel tientallen mensen opgepakt omdat ze vermoedelijk banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze werden ingerekend bij een tiental raids uit in tien districten in de hele stad, aldus het private nieuwsagentschap Dogan.

Het gaat om 82 personen, onder wie 77 buitenlanders. Voor die laatsten zijn procedures opgestart met het oog op hun uitwijzing. Hun nationaliteiten werden niet bekendgemaakt.

De verdachten zijn op zeker zestien plekken in Istanboel aangehouden. Bij de acties namen veiligheidsmedewerkers documenten van IS in beslag. De Turkse autoriteiten vermoeden dat de verdachten voor IS in conflictzones in Irak en Syrië actief zijn geweest en aanslagen in Turkse steden aan het voorbereiden waren. Turkije wil de buitenlandse IS-verdachten uitleveren aan het land waar ze vandaan komen. Over de nationaliteit van de opgepakte verdachten hebben de autoriteiten geen mededelingen gedaan.

De afgelopen maanden zijn in Turkije enkele honderden mensen opgepakt in de strijd tegen de extremistische groep. IS voerde in het land verschillende dodelijke aanslagen uit. Opgevoerde veiligheidsoperaties brachten grotendeels een einde aan de golf van bomaanslagen en schietpartijen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jan wuyts

    indien banden met IS bewezen ter plaatse berechten zeker niet uitwijzen!!!!

  • Arthur Houben

    Behalve politieke tegenstanders zo uitschakelen worden nu buitenlanders geviseerd want de turkse tiran verdraagt geen pottenkijkers..waar de 'war on terror' toch handig voor is,hé: willekeurig oppakken wie hij maar wil,de ottomaan

  • Mike Dobbels

    net zoals het hoort... Erdogan neemt geen korrel gezeik aan... onze politiekers nemen gezeik aan met de kilos...