Turkse politie gaat over tot massale arrestaties na kritiek op militair offensief tegen Koerden

De Turkse oproerpolitie blokkeerde zondag het hoofdkwartier van de HDP in Diyarbakir nadat de partij had opgeroepen tot protest tegen het Turkse offensief in Syrië.
AFP De Turkse oproerpolitie blokkeerde zondag het hoofdkwartier van de HDP in Diyarbakir nadat de partij had opgeroepen tot protest tegen het Turkse offensief in Syrië.
De Turkse politie heeft naar aanleiding van de militaire operaties tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië razzia's uitgevoerd en een resem oppositieleden gearresteerd. Onder hen ook politici van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP, zegt partijwoordvoerder Ayhan Bilgen. Volgens de kritische krant Cumhuriyet werden gisteren ook minstens vijf journalisten wegens kritische opmerkingen op de sociale media opgepakt. Het staatspersbureau Anadolu maakt vandaag gewag van in totaal 91 arrestaties wegens "het maken van propaganda voor terreurorganisaties".

Bilgen zei voorts dat er onder andere huiszoekingen werden gevoerd in de provinciale en districtskantoren van de HDP in de zuidoostelijke provincie Siirt, in de hoofdstad Ankara en in de westelijke stad Izmir. Bovendien werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de vicevoorzitter van de partij, Nadir Yildirim. Tegen Yildirim en Bilgen werd zondag na kritische uitspraken over de militaire operatie op de sociale media al een onderzoek ingeleid. 

De oproep om te protesteren werd in verschillende steden beantwoord. Een vrouw in Istanboel werd samen met verschillende anderen opgepakt tijdens zo'n demonstratie tegen de Turkse operatie.
AFP De oproep om te protesteren werd in verschillende steden beantwoord. Een vrouw in Istanboel werd samen met verschillende anderen opgepakt tijdens zo'n demonstratie tegen de Turkse operatie.

Turkije-expert van de Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, Emma Sinclair-Webb, veroordeelt in het bijzonder de arrestatie van de in hechtenis genomen Koerdische journaliste en activiste Nurcan Baysal bijzonder scherp. Baysal heeft zich steeds ingespannen voor de vrede. "De Turkse regering legt iedereen het zwijgen op die zijn stem durft te verheffen tegen de oorlog", schreef Sinclair-Webb. Daarmee schendt Turkije niet alleen haar eigen, maar ook de internationale rechten. 

Beeld van een training van Turkse soldaten vandaag bij de Turks-Syrische grens.
EPA Beeld van een training van Turkse soldaten vandaag bij de Turks-Syrische grens.37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Kunkeler

  Wordt tijd dat de wereld in koor laat weten dat het er ver over is wat het Turkse regime elke dag doet, mensen vervolgen (mond dood maken) omdat ze de waarheid wensen te uiten ) Turkije heeft een regime aan de macht die jezelf terroristisch mag bestempelen, tot over de land grenzen toe !! Erdogan is een dictator pur sang !!! Bijna 20 jaar op vakantie gegaan naar dit land, heb het nu echt wel gehad . Tenslotte is het te hopen dat ze nooit Europeanen worden !!!

 • İbrahim Calik

  Er moet hier eens goed onderscheid gemaakt worden van het koerdische volk en koerdische terreur bewegingen zoals PKK, PYD en YPG die met steun van het westen al jarenlang aanslagen plegen op turks grondgebied aan het turks en koerdisch volk. TURKİJE heeft een probleem met die terreur bewegingen en zit daardoor nu in syrie. Met het koerdische volk leven de turken al 100 den jaren in vrede samen.

 • peg waelput

  Wat er daar ook gaande is het blijft 1van mijn favoriete bestemmingen en zal nooit laten om naar daar op reis te gaan

 • Ben Sen

  Ingrid De Clerq,wie zegt dat hij onvlucht is,en en sinds wanneer is België u land?

 • Ben Sen

  Europese media is ziek en zit vol propaganda.