Turkse politie denkt dat verdwenen journalist is vermoord op Saoedisch consulaat in Istanbul

REUTERS
De Turkse politie gelooft dat de kritische journalist Jamal Khashoggi is vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul. Turkse regeringsbronnen hebben dat bevestigd aan verschillende internationale persagentschappen. Een bron bij het Saoedisch consulaat ontkent dat. 

Journalist Jamal Khashoggi is al enkele dagen vermist na een bezoek aan het consulaat. De Saoedische ambassadeur werd hiervoor reeds op het matje geroepen door de Turken.

Khashoggi wilde dinsdag een document verkrijgen op het Saoedische consulaat om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde. Maar ruim vijf uur na sluitingstijd zaten zijn verloofde en een vriend nog altijd op hem te wachten. Sindsdien is niets meer van de man vernomen. De Turkse autoriteiten zijn een gerechtelijk onderzoek gestart.

Moord

Zaterdag zeggen twee anonieme bronnen aan het persagentschap Reuters dat de politie gelooft dat de man in het consulaat is vermoord. "De eerste beoordeling van de Turkse politie is dat Khashoggi is vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul. We geloven dat de moord met voorbedachten rade gebeurde en dat het lichaam vervolgens uit het consulaat werd verwijderd".

Volgens het Franse persagentschap AFP denkt de politie dat een groep van een 15-tal Saoedi's dinsdag speciaal voor de moord naar Istanbul is afgezakt. Zij zouden dezelfde dag nog Turkije hebben verlaten. De groep was in het consulaat aanwezig toen Jamal Khashoggi daar aankwam. Tegenover het Turkse agentschap Anadolu zei de politie dat de man het consulaat niet meer heeft verlaten.

De verloofde van de journalist, Hatice Cengiz, reageert op Twitter dat ze niet gelooft dat hij gedood is.

Een bron bij het consulaat ontkent dat Khashoggi er werd vermoord. 

Hulp Saoedi-Arabië

Eerder zaterdag verklaarde de Saoedische consul-generaal dat zijn land meehelpt bij de zoektocht naar Khashoggi. Saoedi-Arabië is bereid om, in het kader van het onderzoek, de Turkse politie toegang te verschaffen tot de gebouwen van het consulaat.

De journalist Khashoggi was kritisch voor het Saoedische regime. Hij leefde het voorbije jaar in Washington, waar hij schreef voor The Washington Post.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Verdonck

    Als dit de waarheid is en de man verdween is de koning van Saoudi Arabie aansprakelijk en moet hij worden aangehouden eens hij zijn land verlaat.

  • thierry bollaert

    wordt het niet stilletjes aan tijd dat al die consulaten en hun diplomatieke onschendbaarheid eens serieus ingeperkt wordt...... kan toch niet zijn in deze tijden van terrorisme dat al die diplomaten alles en iedereen kunnen ongekontroleerd in en uit een land brengen???? stof tot nadenken voor proffessoren en denktanks;;;;;