Turkse noodtoestand beëindigd ten voordele van strenge antiterreurwet

In de campagne voor de verkiezingen van 24 juni had Erdogan al beloofd een punt te zetten achter de noodtoestand. Die werd op 20 juli 2016 uitgeroepen, na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.
REUTERS In de campagne voor de verkiezingen van 24 juni had Erdogan al beloofd een punt te zetten achter de noodtoestand. Die werd op 20 juli 2016 uitgeroepen, na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.
Na twee jaar is om middernacht een einde gekomen aan de noodtoestand in Turkije. De Turkse regering heeft intussen al een strenge antiterreurwet opgesteld die de noodtoestand moet vervangen. 

In de campagne voor de verkiezingen van 24 juni had Erdogan al beloofd een punt te zetten achter de noodtoestand. Die werd op 20 juli 2016 uitgeroepen, na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.

Op de nieuwe antiterreurwet kwam dinsdag al kritiek van de belangrijkste oppositiepartij, CHP. Partijleider Kemal Kilicdaroglu zei dat de de staatsgreepwetten zo verstrengd worden, in plaats van afgeschaft. "Ze brengen nu wetgeving naar het parlement die de noodtoestand permanent maakt."

Het voorstel zal vandaag in een parlementscommissie besproken worden, en volgende week ingediend worden bij het parlement. Er worden geen problemen verwacht bij de goedkeuring, omdat Erdogans AKP en de extreemrechtse bondgenoten van MHP een meerderheid hebben in het parlement.

Aanhangers van de Turkse president Erdogan zwaaien met vlaggen.
REUTERS Aanhangers van de Turkse president Erdogan zwaaien met vlaggen.

Frankrijk

Een woordvoerder van de AKP maakte gisteren de vergelijking met Frankrijk. Ook daar gold de noodtoestand, na de aanslagen van november 2015 in Parijs. In november vorig jaar werd die opgeheven, maar de Franse regering zette een aantal elementen van die noodtoestand om in de normale wetgeving.

Erdogan gebruikte de noodtoestand onder meer om tienduizenden mensen te arresteren en ruim 150.000 overheidsfunctionarissen en militairen te schorsen of te ontslaan. Ze worden banden verweten met de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen, die door de president verantwoordelijk wordt geacht voor de couppoging.

Referendum

Het referendum van april vorig jaar vond ook plaats onder de noodtoestand. Een zeer nipte meerderheid van de Turken stemde toen in met de omvorming van de Turkse democratie, van een parlementair systeem naar een presidentieel systeem. Erdogan leidt sindsdien zowel de regering als de staat.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verbiest

  met dank aan de Turken die in EU wonen, ik zal je leren reken 3 milioen in EU en 78 milioen in Turkije en volgens de Schrijvers hier beneden is het door de 3 milioen. echte wiskunde knobbels hier

 • Fons Dewaele

  de meerderheid (alhoewel ik dit zeer betwijfel, neen zeker van ben dat dit niet zo is) heeft toch voor deze gestemd. Dus waarom nu klagen dat het hun nu slechter zal gaan. Volgende keer een betere keuze maken, en vooral eerst nadenken alvorens te stemmen.

 • Norbert Bauwens

  Ik vraag me af of de in België en in Europa wonende Turken de opportuniteiten gezien hebben die Turkije, dank zij Erdogan, momenteel biedt. Tienduizenden jobs van mensen die in het gevang zitten staan open en er gaan er nog duizenden vrijkomen. Ik zou zeggen, Turken uit Europa, allen daarheen, daar is een dikke boterham te verdienen en een mooie toekomst op te bouwen voor jullie en voor jullie kinderen en jullie zijn dicht bij de grote leider.

 • Dirk Peeters

  Erdogan blijft aan de macht met dank aan de Turken die NIET in Turkije wonen en dus ook GEEN last hebben van alle ondemocratische wetten die Erdogan doorvoert. Benieuwd hoe lang het duurt eer de Turkse bevolking dat doorkrijgt en hoe lang ze dan nog gaan slikken. Zolang ze geen deel gaan uitmaken van Europa, zal het mij worst wezen.

 • Marc Vinck

  Een volk verdient de leider die ze gekozen hebben, so be it maar dat nog zoveel Belgen naar Turkije op verlof gaan, kan er bij mij niet in.