Exclusief voor abonnees

Turkse munt gaat door stof, wat is er aan de hand?

President Tayyip Erdogan van Turkije.
AFP President Tayyip Erdogan van Turkije.
Ruzie met de VS om een dominee, toenemende macht van Erdogan en een al jaren weinig evenwichtig economisch beleid. Zie hier de drie giftige factoren die nu tot een forse valutacrisis in Turkije leiden. De lira raakte in een week een derde van zijn waarde kwijt.

Wat is er aan de hand met Turkije?

Een heleboel, maar het begin van de huidige crisis vormt de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdoğan eind juni. Door zijn winst voerde Turkije een presidentieel systeem in met nog meer macht voor Erdogan. Sindsdien verzamelt hij steeds meer vriendjes en familie om zich heen. "Zo benoemde Erdogan zijn schoonzoon tot minister van Financiën", weet Marijke Zewuster, hoofd opkomende markten bij ABN Amro.  Valutahandelaar Laurens Maarten van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij spreekt van 'zonnekoning gedrag'. "Beleggers hebben grote twijfel of de Turkse centrale bank nog wel een onafhankelijke koers kan varen."

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Abers

  Sonner, het probleem is dat dit allemaal geleend geld is waarmee de economie een boost gekregen heeft en de vrees is nu dat ze door de lage koers het dubbel en dik moeten terugbetalen en dan stort heel het systeem ineen. Ik hoop voor de Turken niet maar je moet ook toegeven dat het vooral de buitenlandse Turken zijn die op Erdogan stemmen.

 • Gunther Abers

  Wij leven nog altijd samen en ne goeie kebab gaat er altijd in

 • Murto Duyke

  Op detann kruipen en zien of er nog wa inzit

 • Gert Albasan

  Nu is het toch terug goed aan het gaan met turkije

 • Yusuf Aksu

  Juul kabas gij leeft in een andere wereld. Ik heb niks ontvangen van de p.s of spa en ken ook zo niemand. Het enige dat ik krijg is mijn loon waar ik voor werk