Turkse minister waarschuwt Frankrijk Koerdische militie in Syrië niet te beschermen: “Zou voor niemand gunstig zijn”

Amerikaanse en Koerdische troepen bij de Turks-Syrische grens in 2017.
EPA Amerikaanse en Koerdische troepen bij de Turks-Syrische grens in 2017.
Turkije heeft Frankrijk gewaarschuwd dat het "niet gunstig" zal zijn om een militaire aanwezigheid in Syrië te behouden, om de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) te beschermen. Die Koerdische militie staat in de frontlinie in de strijd tegen jihadisten, maar komt zo goed als alleen te staan na de aangekondigde Amerikaanse terugtrekking uit het land.

"Het is voor niemand een geheim dat Frankrijk de YPG steunt", aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. "We hebben geen informatie over de inzet van nieuwe soldaten, maar ze behouden hun huidige aanwezigheid. Als ze blijven om bij te dragen aan de toekomst van Syrië, dank u. Maar als ze blijven om de YPG te beschermen, dan zal dat voor niemand gunstig zijn."

Cavusoglu zei ook dat Turkije in staat is om op zichzelf Islamitische Staat (IS) uit te schakelen.

De Amerikaanse president Donald Trump had aangekondigd dat zowat 2.000 Amerikaanse militairen die ingezet zijn, zullen worden teruggetrokken. De soldaten strijden tegen de jihadisten van Isl
amitische Staat aan de zijde van een Arabisch-Koerdische coalitie die gedomineerd wordt door de YPG.

Frankrijk neemt deel aan de door de VS geleide internationale coalitie tegen VS, met artillerie en de luchtmacht. Volgens verschillende bronnen zijn ook speciale eenheden aanwezig in Syrië, maar de regering heeft die aanwezigheid nooit bevestigd.

De Franse president Emmanuel Macron zei zondag nog de Amerikaanse beslissing te betreuren. Hij oordeelde dat een bondgenoot betrouwbaar moet zijn.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Wie er nu geweldig plezier heeft zijn de Russen.Twee NATO landen die een twistpunt hebben terwijl de VS oogluikend toekijkt door zijn troepen terug te trekken.Erdogan weet heel goed dat hij verder kan provoceren zonder dat hij uit de NATO vliegt want hij is de man die de toegang tot de zwarte zee controleert...de achterdeur van Poetin!

 • Patrik De Weirdt

  Turkije mag stilaan bij de zogenoemde schurkenstaten gerekend worden. De terroristen van IS worden ongemoeid gelaten, maar de Koerden, die zich tot de meest efficiënte tegenstanders van IS gerekend mogen worden, moeten volgens Erdogan vernietigd worden. Men ziet duidelijk naar wie zijn genegenheid uitgaat.

 • Philippe Claes

  Die Turken moeten dringend een halt toegeroepen worden, die denken zich alles te kunnen veroorloven !!

 • stefan crama

  Toch even ter herinnering dat Frankrijk beschikt over een leger dat over Turkije zou kunnen walsen. Als Erdogan Frankrijk wil uitdagen is hij de verliezer.

 • kurt Degryse

  Waarom sturen we geen VN vredesmacht naar die streek? De Koerden hebben enorm veel geleden en dankzij hen zijn de barbaren van IS teruggedrongen. Deze mensen verdienen enorm veel steun!