Turkse minderjarigen riskeren levenslang na deelname aan betoging

Jongeren tijdens nieuwe protesten in Turkije eerder deze maand.
REUTERS Jongeren tijdens nieuwe protesten in Turkije eerder deze maand.
Vier minderjarigen riskeren in Turkije levenslang na hun deelname in september vorig jaar aan een gewelddadige demonstratie in de stad Mersin, in het zuiden van het land. Dat zeggen mensenrechtenactivisten. De vijftienjarigen wordt onder mee aangewreven "de eenheid van de staat te hebben beschadigd", aldus de Turkse mensenrechtenvereniging IHD.

Volgens de aanklacht namen de jongeren deel aan een betoging die van de autoriteiten het predikaat "illegaal" had meegekregen. Bovendien zouden ze met stenen gegooid hebben.

IHD noemt de aanklacht "onbegrijpelijk".

Minderjarigen kunnen bij een veroordeling tot levenslang in Turkije maximaal 15 jaar achter de tralies belanden. Voorwaarde voor een dergelijke zware straf is een schuldigverklaring op meerdere punten.

Voormalige Miss Turkije krijgt mogelijk twee jaar cel
Ook een gewezen Turkse schoonheidskoningin hangt een celstraf boven het hoofd voor het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan. Het openbaar ministerie beschuldigt model Merve Büyüksarac ervan in augustus een beledigend gedicht op de fotodienst Instagram te hebben gepubliceerd, zo schrijft de krant Hürriyet vandaag.

De tekst met de titel 'Ustanin Siiri' (Het Gedicht van de Meester) gaat over omkoping. In december 2013 zijn vertrouwelingen van de toenmalige premier Erdogan opgepakt op verdenking van corruptie. Ook Bilal Erdogan, zoon van, werd daarbij genoemd. Zijn naam is vermeld in het gedicht.

Büyüksarac zei volgens Hürriyet dat ze de tekst "grappig" vond. Het gedicht is intussen verwijderd op haar profiel. Büyüksarac is in 2006 verkozen tot Miss Turkije.

De voorbije maanden zijn talrijke onderzoeken gestart wegens belediging van Erdogan.

President Tayyip Erdogan.
REUTERS President Tayyip Erdogan.