Turkse legerhelikoper neergeschoten in Syrië: twee soldaten omgekomen

AP
Bij de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië is een legerhelikoper neergehaald. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. De twee piloten zijn omgekomen, voegde premier Binali Yildiri daaraan toe. Er loopt een onderzoek naar de crash. Sinds enkele weken voert het Turkse leger een offensief tegen de Koerden van de YPG.


Erdogan zei niet wie de helikopter neerschoot, maar beklemtoonde wel dat de daders "een zware prijs zullen betalen". Een woordvoerder van de YPG maakte al bekend dat het zijn troepen waren die de helikoper beschoten hebben. Het is de eerste keer sinds het begin van de Turkse operatie, op 20 januari, dat een Turkse helikopter wordt neergeschoten.

"We hebben twee martelaars", verduidelijkte Yildirim na Erdogans aankondiging. "We beschikken niet over elementen die aantonen dat dit het resultaat is van een externe interventie." Iets eerder had Erdogan het wel degelijk over een "neergeschoten" helikopter. Erdogan gaf geen verdere informatie.

In Operatie 'Olijftak' nemen Turkse troepen het met Syrische bondgenoten op tegen YPG, of Koerdische Volksbeschermingseenheden. Volgens Ankara gaat het om een terreurorganisatie die banden heeft met de PKK in Turkije. Voor de westerse landen zijn de YPG een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS in Syrië.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • zeki altin

  Ahmetje.. of turkije nie durft vraag je maar aan de engelsen en fransen en armenen en grieken en australiers...die tegelijk turkije aanvielen....turken verschuilen zich nie als de pkk achter de civiele volk en hebben geen schandalig verleden als u volk....

 • Murto Duyke

  Andre Michiels, de Koerden worden niet als teröristen beschouwd, integendeel er zijn tientallen miljoenen Koerden in Turkije, zelfs tss de overleden soldaten mis er een Koerd tss, het gevecht is niet tegen het Koerdische volk, Het is tegen de pkk/pyd, en konsoorten

 • Ahmed Amrani

  Vanuit tanks en vliegtuigen durven de Turken de Koerden beschieten, meestal zijn het dan nog vrouwen en kinderen. Als er moet gevochten worden moet IS het voor de Turken oplossen.

 • Jef Heffens

  Racisme tegen alle minderheden is in het Turkije van Erdogan een institutioneel recht van alle etnische Turken.

 • johan debue

  En wat heeft Turkije daar te zoeken?Niets is er alleen maar op uit om het noorden van Syrie te bezetten.Het ergste is dat niemand daar iets op zegt nog de VN noch de Navo.Het stinkt daar hoe langer hoe meer met dank aan de VS stokers.