Turkse kiesautoriteiten bevelen nieuwe lokale verkiezingen voor Istanbul

Ekrem Imamoglu.
AP Ekrem Imamoglu.
De Turkse kiesautoriteiten hebben nieuwe lokale verkiezingen bevolen voor de Turkse metropool Istanbul. Dat meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu. De nieuwe stembusgang is gepland voor 23 juni.

Het was de partij van president Recep Tayyip Erdogan die om de nieuwe verkiezingen gevraagd had. Volgens de AKP gebeurden er onregelmatigheden tijdens de stemming van 31 maart.

Ekrem Imamoglu van de grootste oppositiepartij CHP werd verkozen als burgemeester. Hij versloeg AKP-kandidaat Binali Yildirim, met zo’n 15.000 stemmen. Op 16 april diende de AKP een verzoek tot annulering en een herhaling van de gemeenteraadsverkiezingen van Istanbul in. Een dag later riep de YSK Imamoglu voorlopig uit tot winnaar, in afwachting van zijn beslissing over een eventuele nieuwe stembusgang.

Hoewel de AKP bij de gemeenteraadsverkiezingen de sterkste partij van het land bleef, was het verlies van de burgemeesterssjerp in Istanbul gezichtsverlies voor Erdogan, die zelf ooit burgemeester van de stad was.

Als gevolg van de beslissing van de kiescommissie kreeg de lira vanavond een nieuwe tik te verwerken. De waarde van de Turkse munteenheid ten opzichte van de dollar en de euro ging met 2 procent omlaag. De lira staat al langer onder druk. In februari moest 6 lira worden betaald voor een euro. Dat is inmiddels opgelopen tot ruim 6,85 lira. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.