Turkse journalist ontsnapt aan aanslag, krijgt vijf jaar cel

Dündars echtgenote en een oppositieparlementslid proberen de schutter, met zijn wapen nog in de hand, te overmeesteren.
EPA Dündars echtgenote en een oppositieparlementslid proberen de schutter, met zijn wapen nog in de hand, te overmeesteren.
Een Turkse rechtbank heeft de prominente journalist Can Dündar, hoofdredacteur van de regeringkritische krant Cumhuriyet, veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel omdat hij een artikel publiceerde over de Turkse wapenleveringen aan Syrische rebellen. Dündars collega Erdem Gül, bureauchef in Ankara, werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Dündar overleefde vanmiddag een aanslag voor de deur van de rechtbank. Hij bleef ongedeerd toen hij werd beschoten. De dader is opgepakt.

"Wij blijven onze job doen, ondanks alle pogingen om ons het zwijgen op te leggen", aldus Dündar in een verklaring voor de pers na de aankondiging. De twee mannen werden vrijgesproken voor spionage, maar veroordeeld voor de onthulling van staatsgeheimen. Ze riskeerden levenslang. Zolang het hof van beroep zich niet heeft uitgesproken over de zaak, worden Dündar en Gül niet opgesloten.

Dündar is hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Samen met Erdem Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad Ankara, stond hij terecht. Ze worden onder meer beschuldigd van spionage, poging tot omverwerping van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie. Die beschuldigingen volgden op onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië. President Recep Tayyip Erdogan, die zich burgerlijke partij had gesteld in de zaak, had beloofd dat het duo een "zware prijs" zou betalen

"Het was direct tegenover mij, ik heb de aanvaller gezien", verklaarde de journalist. Een collega-reporter, die tijdens de aanval kennelijk naast hem stond, raakte gewond aan zijn been. Dünbar was bij de rechtbank vanwege de vierde hoorzitting in zijn zaak. De schutter, die "je bent een landverrader" schreeuwde, kon snel overmeesterd en opgepakt worden.

Dündar en zijn echtgenote, net na de aanslag vanmiddag.
AFP Dündar en zijn echtgenote, net na de aanslag vanmiddag.
De aanslagpleger wordt door een politieagent in burger onder schot gehouden.
EPA De aanslagpleger wordt door een politieagent in burger onder schot gehouden.

Persvrijheid aan banden

De journalisten, die beschouwd worden als coryfeeën in de Turkse journalistiek, publiceerden in mei over Turkse inlichtingenofficiers in 2014 die wapens naar Syrië vervoerden. Erdogan liet weten dat hij de publicatie beschouwt als een poging om de Turkse positie te ondermijnen en dat hij zulke journalistiek niet zal vergeven.

Volgens tegenstanders is het slechts een van de vele pogingen van president Erdogan om de persvrijheid in zijn land aan banden te leggen. Zo werd Zaman, de grootste Turkse krant, in maart onder staatstoezicht geplaatst. Erdogan beschuldigde zijn aartsrivaal, die de eigenaar van Zaman is, van samenzwering om de overheid omver te werpen.