Turkse jacht op critici: aanhoudingsbevel voor ex-hoofdredacteur kritische krant

Can Dündar, ex-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet in september van dit jaar. De man vluchtte drie jaar geleden naar Duitsland.
REUTERS Can Dündar, ex-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet in september van dit jaar. De man vluchtte drie jaar geleden naar Duitsland.
Het openbaar ministerie in Istanbul heeft vandaag een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de voormalige dissidente journalist Can Dündar. Dat meldde het staatspersagentschap Anadolu vandaag. Hij wordt vervolgd wegens zijn betrokkenheid bij de felle anti-regeringsprotesten in het Gezi Park in Istanbul in 2013. Dündar woont momenteel in Duitsland.

Dundar is de voormalige hoofdredacteur van de regeringskritische krant Cumhuriyet. Hij werd in 2016 al eens veroordeeld voor het publiceren van staatsgeheimen, wegens een artikel dat in 2015 in Cumhuriyet verscheen over Turkse wapenleveringen aan rebellen in Syrië. Hij vluchtte daarom naar Duitsland, waar hij nu nog steeds woont. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eiste eind september bij zijn bezoek aan Duitsland nog de uitlevering van de journalist.

Nu legt het openbaar ministerie hem banden met de activist Osman Kavala ten laste, die momenteel in voorarrest zit, omdat hij ervan beschuldigd wordt dat hij de regering wilde omverwerpen. Dündar zou samen met Kavala de Gezi-protesten georganiseerd hebben en wilde volgens het openbaar ministerie "terroristen" aanzetten om "chaos" te creëren.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berthie Gijsen

  Waar is België en Europa nu?Dood stil.

 • Renée Schietekat

  Zoals het in een echte dictatuur hoort te zijn. Criticasters de mond snoeren, mensen met een eigen mening niet gewenst. Erdogan heeft het meer voor de niet al te snuggere meegaande Turk die hem een toffe pee vinden en niet eens snappen dat het een dictator is.

 • jan wuyts

  Alle oppositie in de bak ene keer zijn het Gülen aanhangers dan zijn het critici en journalisten andere keer nog Koerden en geen haan die er naar kraait.

 • Peter Thys

  toch die staat die toch zo kritisch was op Saoedi-Arabie, blijkbaar is daar ook alles niet pluis ?

 • Liesbeth Bal

  Als hij in Duitsland zit is hij hopelijk veilig van die Dictator.