Turkse grondtroepen trekken Koerdische enclave Afrin in Syrië binnen: 8 burgerdoden

EPA
Grondtroepen van het Turkse leger zijn de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië binnengetrokken. Dat deelt het staatspersagentschap Anadolu mee. Aan de grondoperatie zouden ook strijders van het Vrije Syrische Leger deelnemen. Volgens de woordvoerder van de YPG-milities werden acht burgers gedood door Turkse raketaanvallen.

Turkije lanceerde gisteren 'Operatie Olijftak' om de Koerdische milities uit Afrin te verdrijven en de enclave "van terroristen te bevrijden". Tijdens de actie zouden 72 Turkse gevechtsvliegtuigen 108 doelwitten van de YPG-milities bestookt hebben. Die Koerdische Volksbeschermingseenheden kunnen volgens Ankara aan de in Turkije verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK worden gelinkt. Bij de bombardementen zouden tien doden gevallen zijn, onder wie zes of zeven burgers.

Nadat de Syrische strijders die door Turkije worden gesteund zaterdag hun grondoffensief tegen Afrin begonnen waren, zijn zondag dus ook Turkse troepen de regio binnengetrokken. Ze zouden vergezeld worden door eenheden van het Vrije Syrische Leger die door Ankara opgeleid zijn. Het is onbekend hoeveel troepen Turkije inzet, noch wat hun onmiddellijke doelstelling is. Hoe dan ook wil Turkije langs zijn grens met Syrië een dertig kilometer brede "veiligheidszone" installeren.

Erdogan hoopt op kort offensief

De Turkse president Erdogan hoopt op een kort offensief tegen de Koerdische milities in Noord-Syrië. "We zullen, als god het wil, deze operatie erg snel voltooien", aldus de Turkse leider, die voorspelde dat de YPG op de vlucht zal slaan.

Het Turkse leger heeft bekendgemaakt vandaag 45 doelen te hebben gebombardeerd in de Syrische regio Afrin. Het zou gaan om schuil- en opslagplaatsen van de YPG-militie, die daar onder meer munitie en wapens zou opslaan. "Onze toestellen zijn opgestegen en voerden bombardementen uit", zei Erdogan. "Inmiddels is een grondoperatie in gang gezet."

De president heeft sympathisanten van de Koerden in zijn land gewaarschuwd zich koest te houden. Bij protesten grijpen de veiligheidstroepen in, benadrukte hij. Die waarschuwing was gericht tegen leden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

Acht burgerdoden

Volgens Birusk Hasakeh, de woordvoerder van de YPG-milities, werden acht burgers gedood door Turkse raketaanvallen op de boerderij waar ze woonden. Bij het bombardement op het dorp Jalbara was minstens één kind onder de doden, stelt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Op beelden die de YPG aan de pers doorspeelden, is te zien hoe Koerdische reddingswerkers bebloede lichamen uit een ingestorte betonconstructie halen. Zaterdag zei Hasakeh dat tien personen, waaronder zeven burgers, gedood werden bij Turkse bombardementen. 

EPA

Frankrijk wil zitting Veiligheidsraad

Frankrijk wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Syrië. "Ghouta, Idlib, Afrin - Frankrijk vraagt om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad", schrijft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian op Twitter. Le Drian voegde eraan toe dat hij zondagochtend met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu had gesproken. "Frankrijk roept de Turkse autoriteiten op zich terughoudend op te stellen in een lastige context'', stelde de Fransman in een verklaring.

Parijs ziet meer redenen om de veiligheidsraad bijeen te roepen. Le Drian veroordeelde de zware bombardementen die het "regime in Damascus en zijn bondgenoten'' uitvoeren in de provincie Idlib, waar troepen die de Assad-regering steunen bezig zijn aan een opmars.

De minister riep ook op direct humanitaire hulp toe te laten tot Oost-Ghouta, dat ten oosten ligt van hoofdstad Damascus. Daar belegeren regeringstroepen al jaren de aanwezige opstandelingen. De circa 400.000 inwoners blijven daardoor grotendeels verstoken van hulp.

EPA

Washington roept Turkije op "blijk te geven van terughoudendheid" 

De Verenigde Staten vroegen hun alliantiepartner Turkije deze avond om "blijk te geven van terughoudendheid" in Syrië. "De Verenigde Staten zijn erg bezorgd over de situatie in het noordwesten van Syrië, vooral met betrekking tot het lot van onschuldige burgers die nu geconfronteerd worden met een escalatie van geweld", zo staat ook in de mededeling van Heather Nauert, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington wil dat Ankara zich ervan vergewist dat "zijn militaire operaties van een beperkte duur en omvang blijven" en dat "burgerslachtoffers scrupuleus vermeden worden".

Een veroordeling van de Turkse militaire actie komt er evenwel niet. "We blijven onze steun verlenen aan Turkije, onze bondgenoot binnen de Navo en belangrijke partner in de strijd tegen de groep Islamitische Staat, om een antwoord te bieden aan de legitieme bezorgdheden op het vlak van veiligheid", vermeldt de tekst.

AFP22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Erdogan heeft imperialistische verzuchtingen. Droomt van een Ottomaans rijk met delen van het noorden van Syrië en de olievelden in het noorden van Irak. En dit is in elk geval een oorlogsdaad en invasie van een buurland.

 • Marc Verdonck

  Merkel en Trump ze kruipen in de kont van Erdogan. En de amerikanen verraden zoals steeds hun bondgenoten nu dus de Koerden

 • Kaan Durgut

  Amerika was een groep aan het voorbereiden die uit Koerdische terroristen bestaat. Daar komt Turkije tegen , Amerika wil dat Turkije vernietigen zoals hij dat bij vele Arabische landen heeft gedaan.

 • Sinan Ozcelik

  De meeste reacties die mensen hier onder schrijven.het moet gedaan zijn met ISIS PKK YPG teroristen.want er zijn meer dan 4 miljoen vluchtelingen in Turkije die naar syrië willen terug keren en in vrede willen leven.OF willen julie dat erdogan 4 miljoen vluchtelingen de deuren open doet voor EU landen.

 • Fenasi Kerim

  Turkije is niet tegen de koerden aan het aanvallen....