Turkse fotograaf weigert kindbruid te fotograferen en slaat man gebroken neus

Beeld ter illustratie.
Pixabay Beeld ter illustratie.
De Turkse fotograaf Onur Albayrak is uitgegroeid tot een nieuwe held op sociale media. De reden? Hij verzette zich op een nieuwe en opvallende manier tegen kindhuwelijken in Turkije.

Albayrak was door de aanstaande bruidegom in de conservatieve oostelijke provincie Malatya ingehuurd om een fotoreportage te maken van zijn aanstaande huwelijk in het plaatselijke park. Toen hij merkte dat het bruidje er niet uitzag als een volwassene, vroeg de fotograaf het meisje naar haar leeftijd. "Eerst zei ze 16, daarna dat ze 15 was", klinkt het.

De bruidegom reageerde boos toen de trouwfotograaf hem te verstaan gaf dat hij hen niet wilde fotograferen. De woordenwisseling liep uit op een vechtpartij en een gebroken neus voor de bruidegom.

Kinderen moeten hun haar versieren met wilde bloemen, niet met een bruidssluier

Onur Albayrak

"De bruidegom was ongeveer twee weken geleden naar mijn studio gekomen, alleen. Ik zag het bruidje voor het eerst op de bruiloft”, aldus de fotograaf. "Ze is een kind en ik voelde haar angst, omdat ze trilde."

Albayrak wilde niet meewerken aan een illegaal huwelijk van een kind met een man van tegen de dertig. "Kindhuwelijken zijn kindermishandeling. Kinderen moeten hun haar versieren met wilde bloemen, niet met een bruidssluier."

Gedwongen getrouwd

Volgens de Turkse wet is de toegestane minimumleeftijd om te trouwen 18 jaar. Met toestemming van de ouders mag het ook met 17 jaar.

In het arme en conservatieve oosten en zuidoosten van Turkije komen de onwettige kindhuwelijken vaak voor. Schattingen schommelen tussen de 15 en 30 procent. Betrouwbare cijfers zijn er niet, omdat gedwongen huwelijken van minderjarige meisjes door plaatselijke imams worden gesloten en ze niet bij de burgerlijke stand worden geregistreerd.

Geen spijt

Op zijn Facebook-account liet de fotograaf later weten dat de berichten in de lokale media over zijn weigering en vechtpartij correct waren. "Geen enkele kracht ter wereld kan mij dwingen een kind als bruid te fotograferen." Hij voegde eraan toe dat hij geen spijt had van zijn actie.

Sinds de ophef op sociale media staat zijn telefoon roodgloeiend van mensen die hem feliciteren met zijn actie. "Meer dan honderd huwelijksorganisatoren hebben me beloofd dat ze vanaf nu geen trouwfeesten meer zullen organiseren met kindbruiden."

De bruidegom, die een gebroken neus opliep door de kopstoot van de fotograaf, heeft gedreigd hem te zullen aanklagen. "Laat ze dat maar doen", aldus Albayrak. "Ik heb hiermee een foto gemaakt van de realiteit in dit land. Zo probeer ik een eind te maken aan kindhuwelijken."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Hoe lang is het geleden dat in ons land de minimum leeftijd van meisjes om te trouwen op 15 jaar lag? Daar is pas verandering in gekomen toen ze de leeftijd voor de volwassenheid van 21 jaar naar 18 jaar verplaatst hebben in 1990.

 • William Van Den Berghe

  Dat soort volk ( en ze zijn in de meerderheid) zijn de kiezers die voor Erdogan stemmen. Geen wonder dat het land achteruit gaat.

 • Ben Sen

  Kindhuwelijk komt meestal in zuidoosten voor waar in het algemeen Koerden wonen vraag maar aan Zuhal, maar hier zijn ze dat weer vergeten te melden want Turken in slecht daglicht zetten is nu eenmaal nationale sport geworden.

 • danny janssens

  Sterk statement van deze man. Chapeau!!!!

 • Maxime Vanmaercke

  Ode aan de fotograaf.