Turkse F-35-piloten niet welkom in de VS

Twee Lockheed Martin Corp F-35 straaljagers.
REUTERS Twee Lockheed Martin Corp F-35 straaljagers.
De Verenigde Staten hebben besloten om extra Turkse piloten niet langer welkom zijn om te trainen op F-35-straaljagers, aldus Amerikaanse functionarissen.

Amerika en Turkije zijn al maanden verwikkeld in een escalerend geschil over de plannen van Ankara om Russische luchtverdedigingssysteem S-400 te kopen. Volgens Washington vormt dit een bedreiging voor de Lockheed Martin Corp F-35. "De S-400 is een Russisch systeem dat is ontworpen om een ​​vliegtuig als de F-35 neer te schieten," zei Wheelbarger, een assistent-secretaresse van defensie.

De Verenigde Staten zeggen dat Turkije niet beide kan hebben, maar heeft tot nu toe geen stappen ondernomen om de geplande training van Turkse piloten in het programma in te perken of te stoppen. Dat zou een maatregel zijn die in Turkije als grote schande wordt beschouwd.

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tarik Akan

  Dat sommigen nog steeds niet beseffen dat men zich inkoopt in een VS wurgcontract en dat voor rommelbakken die met moeite van de grond geraken of in de lucht kunnen blijven door allerlei technische mankementen en de beoogde performantie verre van halen, is onvoorstelbaar. Geldt ook voor TR trouwens. Bovendien blijken deze wrakken helemaal niet zo "stealth" zoals men voorliegt. Zelfs een vorige generatie s300 wist ze uit de lucht te schieten. Maar dat verzwijgt men.

 • Roland Jeronimus

  Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kopen is een enorm veiligheidsrisico voor onze Europese veiligheid. Amerika bepaald of en hoelang we ermee kunnen vliegen. Europa heeft een eigen gevechtsvliegtuig. De Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kunnen misschien beter zijn, maar als ze niet vliegen heb je er niets aan. We laten ons weer ringeloren door de Amerikanen.

 • wim Goossens

  Hier zie maar dat F-35's kopen een blanco cheque geven is aan Amerika : Jullie betalen, maar wij beslissen wie wat waar ... Bedank België om mijn en uw belastingsgeld (+/- 35 miljard) weg te geven aan Amerika ...

 • ANTONIO POL

  Eindelijk wordt Turkije (NATO lid) op hun verantwoordelijk gewezen! Terechte maatregel!