Turkse burgemeester steekt schuld van aardbevingen op vijandige buitenlandse machten

Burgemeester Melih Gökçek, burgemeester van Ankara.
AFP Burgemeester Melih Gökçek, burgemeester van Ankara.
De burgemeester van Ankara zegt te vrezen dat machten, die vijandig staan tegenover Turkije, kunstmatige aardbevingen opwekken om de Turkse economie te schaden. De afgelopen dagen kreeg het land te maken met verschillende aardbevingen.

"Er was vandaag een zware aardbeving in de Dardanellen (in het noordwesten van het land, red.)", tweette burgemeester Melih Gökçek vandaag. "Ik heb onderzoek gedaan en blijkt dat er een schip dat onderzoek doet naar aardbevingen in de buurt was. Het moet snel duidelijk worden wat onderzocht werd en tot welk land het behoort. Wat sommigen zeggen heeft weinig belang, ik geloof echt dat er een aardbeving op kunstmatige manier werd veroorzaakt."

"Sommigen willen nu Turkije een slag toebrengen, de Turkse economie doen bezwijken door in de omgeving van Istanboel aardbevingen te veroorzaken", ging Gökçek verder in een reeks van een tiental nachtelijke tweets. Gökçek, die al sinds 1994 burgemeester is van de Turkse hoofdstad, staat in Turkije bekend voor zijn bijzondere tweets. Zo liet hij de in Turkije bekende zangeres Yildiz Tilbe via Twitter weten dat hij haar toejuichte nadat zij op Twitter over Hitler schreef dat hij "de Joden nog te weinig had aangedaan, hij had gelijk".

Ook zijn laatste tweets worden gemengd onthaald: sommige van zijn volgers reageren verbijsterd, terwijl anderen opmerken dat "ons land beschermd moet worden".

Gisteren en vandaag deden zich twee aardbevingen, met een kracht van 5,3 en 5,2 voor in de omgeving van Çanakkale, dat langs de Dardanellen-zeestraat ligt.