Turkse acteurs krijgen reisverbod omdat ze Erdogan beledigden

Mujdat Gezen.
AFP Mujdat Gezen.
Een rechter in Istanboel heeft twee bekende Turkse acteurs een verbod opgelegd om het land uit te reizen. Ze zouden president Recep Tayyip Erdogan beledigd hebben tijdens een talkshow. Een van hen wordt er zelfs van beschuldigd te hebben opgeroepen tot een staatsgreep.

Metin Akpinar en Mujdat Gezen waren vrijdag te gast tijdens een praatprogramma op Halk TV. Akpinar zei daarbij dat er nood is aan democratie in Turkije om polarisering in de samenleving tegen te gaan. “Als er geen democratie zou komen, dan zouden leiders misschien aan hun voeten opgehangen worden of vergiftigd worden in kelders om te sterven, zoals het fascisme altijd vergaat.”

Gisteren reageerde Erdogan al verbolgen op de uitspraken. "Het zijn valse artiesten. Ze zullen hiervoor boeten." Niet lang daarna kondigde het openbaar ministerie in Istanboel aan dat het een onderzoek was gestart naar het tweetal. 

Akpinar en Gezen werden vandaag ondervraagd. Beide mannen worden beschuldigd van het beledigen van het staatshoofd, Akpinar zelfs van het "aanzetten tot een gewapende opstand".

Recep Tayyip Erdogan.
AP Recep Tayyip Erdogan.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Febe Chapin

  Haha wat een propaganda weer. Het leger voor een coup vragen is overal wel een reden voor gerechtelijk onderzoek.

 • pascal devillé

  Tomé Martinho, om te beginnen is de president niet de werkbaas van die journalisten.En ten tweede is iemand opsluiten iets helemaal anders dan iemand ontslagen.

 • liliane vanthoor

  Dit heeft niks te maken met je baas te beledigen, maar alles met vrije meningsuiting. En ja Erdogan is een dictator die alle tegenstanders opsluit

 • Tomé Martinho

  Als u hier uw werkbaas beledigt, wordt u ook ontslagen. Wat is het verschil? Die twee schouwspelers zouden beter moeten weten...

 • Victor OOMS

  Hoe is dit toch mogelijk? Vakantie in Turkije? zal eens goed nadenken want men weet maar nooit met zo een staatshoofd.