Turkse aanklager eist tot 7,5 jaar cel voor 18 journalisten vanwege 'terroristische propaganda'

AFP
Het Turkse openbaar ministerie heeft tot 7,5 jaar cel geëist voor achttien journalisten die volgens het gerecht propaganda hebben gemaakt voor een terroristische organisatie. Dat schrijft de Turkse krant Cumhuriyet.

Hoofdredacteur van de krant Can Dundar is een van de achttien die terechtstaat. De journalisten werken samen voor negen kranten, waaronder Cumhuriyet. Ze worden ervan beschuldigd dat ze foto's hebben gepubliceerd van een gijzeling van een procureur die in maart werd gedood in zijn kantoor, tijdens een actie van de in Turkije als terroristische organisatie verboden extreemlinkse groepering DHKP-C.

De vermoorde procureur onderzocht de dood van een tiener, Berkin Elvan, tijdens demonstraties tegen de regering in 2013. DKHP-C had er voor de gijzeling mee gedreigd hem te vermoorden als niet aan hun eisen werd voldaan. Elvan werd geraakt door een gasbus tijdens de antiregeringsbetogingen. Hij kwam nooit meer bij bewustzijn en stierf in maart 2014 op vijftienjarige leeftijd.

Het openbaar ministerie vraagt voor de journalisten straffen gaande van anderhalf jaar tot 7,5 jaar. Dundar verklaarde dat zijn krant de foto's naar buiten bracht om het "lelijke gezicht" van terrorisme te tonen en in geen geval de linkse groepering wilde steunen.

Een gerechtigheidsmars op de begrafenisceremonie van de 15-jarige Berkin Elvan in Istanboel.
EPA Een gerechtigheidsmars op de begrafenisceremonie van de 15-jarige Berkin Elvan in Istanboel.
REUTERS