Turks president Erdogan houdt tientallen piloten aan in nasleep van mislukte couppoging

De Turkse president Recep Erdogan
AFP De Turkse president Recep Erdogan
In Turkije voeren antiterreurbrigades nieuwe raids uit in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli 2016. Er zijn aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 63 mensen, onder wie 46 helikopterpiloten in dienst van het leger. Drie van hen zijn kolonel en vier luitenant-kolonel. 

De verdachten worden beschuldigd van banden met de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen. Die is volgens de regering van president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli 2016.

Het is niet duidelijk hoeveel arrestaties er al verricht zijn. 

Raids aan de lopende band

Sinds de couppoging, meer dan dertig maanden geleden, voeren de Turkse autoriteiten aan de lopende band raids uit tegen mensen die ze banden met Gülen aanwrijven. Volgens het ministerie van Defensie waren er op 19 januari in totaal al 15.213 militairen ontslagen als gevolg van de mislukte staatsgreep. Buiten soldaten, worden ook ambtenaren, academici, journalisten en regeringskritische parlementsleden geviseerd door de zuivering.

Er kwam al veel protest op de talrijke aanhoudingen die na de couppoging werden uitgevaardigd. Ook journalisten, regeringskritische parlementsleden en academici werden gearresteerd.
AP Er kwam al veel protest op de talrijke aanhoudingen die na de couppoging werden uitgevaardigd. Ook journalisten, regeringskritische parlementsleden en academici werden gearresteerd.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De schrik er injagen op regelmatige tijdstippen. Meer is dat niet.

 • pieter De Potter

  Door die zogenaamde staatsgreep kan Erdo hard optreden tegen alle 'terroristen', lees tegenstanders. De protesten begonnen met de manifestaties op het Taksimplein en nu heeft Erdo daar geen last meer van, dankzij zijn geörchestreerde staatsgreep. Een leep staatsman.

 • Dirk De Meyer

  @Patrick Rasschaert : ik ben het volledig met jou eens....

 • Patrick Rasschaert

  Mislukte staatsgreep of zelf georchestreerde poging tot staatsgreep om zijn macht te verstevigen? Ik zou opteren voor het laatste want er zijn te veel toevalligheden. Een staatsgreep door het leger is goed georganiseerd wat hier duidelijk niet gebeurd is.

 • Martin Meuris

  Die man is ziet spoken en niemand doet er iets aan en zijn aanhangers blijven dit normaal vinden, wat een land, spijtig anders zou ik er nog eens op vakantie gaan.