Turks parlement keurt nieuwe veiligheidswet goed

De Turkse president Erdogan.
AP De Turkse president Erdogan.
Het Turkse parlement heeft haar goedkeuring gegeven aan alle onderdelen van een nieuwe veiligheidswet. Die moet een nieuw middel zijn in de strijd tegen terrorisme, nadat vorige week na twee jaar de noodtoestand is opgeheven in het land.

De wet voorziet in bredere bevoegdheden voor lokale bestuurders, staat langere detenties toe en geeft het recht ambtenaren te ontslaan als er banden of contacten zijn met terroristische organisaties of andere bedreigingen voor de nationale veiligheid.

Noodtoestand

De Turkse regering besloot vorige week donderdag de noodtoestand op te heffen. Die werd kort na de mislukte staatsgreep in 2016 afgekondigd en werd in totaal zeven keer met drie maanden verlengd. President Recep Tayyip Erdogan had al beloofd die niet nog eens te verlengen.

Door de noodtoestand konden bepaalde vrijheden worden ingeperkt en kon de regering decreten uitvaardigen die geen goedkeuring van het parlement nodig hebben. Sinds de mislukte staatsgreep zijn ongeveer 160.000 mensen gevangengezet en is bijna hetzelfde aantal ambtenaren ontslagen, meldde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in maart van dit jaar. Ruim 50 duizend van hen werden in staat van beschuldiging gesteld.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nec Medin

  Dat komt nooit meer goed. Dat wordt 'het begin van de einde' genoemd..

 • jos beverke

  Niets nieuws onder de zon.De nieuwe veiligheidswet is een vervangsel van de noodtoestand!Hij kan nu rustig wettelijk(!) verder mensen opsluiten en de pers de mond snoeren.

 • Robert Sys

  Als straks een ijsje drie miljoen lira kost, en kebab moet betaald worden met een briefje van een miljard worden ze daar misschien wakker.

 • Robert Sys

  Ik praat al eens met turken, in de lessen economie en poltiek zaten die blijkbaar niet vooraan in de klas. Erdogan weet best wat goed is voor hen, maar stel geen vragen over het bbp, devalutie want dat begrijpen ze blijkbaar niet. Willen ze het niet? Of zijn ze echt dom? De geschiedenis zal het larer uitwijzen.

 • rudolf jacobs

  moesten die wet wel goed keuren of de tegenstand zou onmiddelijk zijn opgepakt en opgesloten