Turks onderzoeksschip gespot in Griekse economische zone

Een Turks oorlogschip naast een ander Turks boorschip op weg naar Cyprus in juli vorig jaar.
AFP Een Turks oorlogschip naast een ander Turks boorschip op weg naar Cyprus in juli vorig jaar.
De strijd om aardgas in het oosten van de Middellandse Zee gaat een nieuwe fase in: voor het eerst heeft vrijdag een Turks onderzoeksschip, de Oruç Reis, de exclusieve economische zone van Griekenland bereikt ten zuiden van het Griekse eiland Kastelorizo en ten oosten van het eiland Kreta. Dit heeft de Griekse staatstelevisie ERT gemeld op gezag van het ministerie van Defensie in Athene.

Een Grieks fregat, Nikiforus Fokas, houdt de bewegingen van het schip, dat tot dusver geen onderzoek deed, in het oog. Athene heeft gewaarschuwd dat het zich met alle middelen zal verweren als een Turks schip onderzoek of proefboringen zou doen. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde vorige week aan dat hij dit jaar "zo snel mogelijk" naar aardgas wil zoeken in een gebied dat hij met Libië overeenkwam. Het plan slaat ook op mogelijk aardgasrijke gebieden ten zuiden van Kreta, die volgens Athene tot de exclusieve economische zones (EEZ) van Griekenland behoren.

Ankara wil met de Oruç Reis de Griekse reactie testen, zei Ioannis Mazis, een professor geopolitiek van de universiteit van Athene, aan tv-zender ANT1. Turkije is van mening dat Kreta weliswaar territoriale wateren heeft, maar geen EEZ.

Een gelijkaardig conflict bestaat al met Cyprus.