Turks leger omsingelt stad Afrin om Koerdische strijders te verdrijven

EPA
Een kleine twee maanden na de start van hun offensief tegen de Koerdische YPG-milities in het noorden van Syrië, zijn de Turkse soldaten erin geslaagd de stad Afrin te omsingelen. Dat heeft het Turkse nieuwsagentschap Anadolu vandaag meegedeeld.

Een bron binnen het leger heeft aan hetzelfde agentschap verklaard dat de Turkse soldaten al sinds gisteren gestart zijn met het belegeren van Afrin. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat 300.000 mensen ingesloten zitten in Afrin.

Het Turkse leger was op 20 januari met "operatie olijftak" begonnen. Daarmee wilde Ankara de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) verjagen, die een deel van het noorden van Syrië controleerden.

Die Koerdische militie vormde in Syrië een van de belangrijkste bondgenoten van de VS in de strijd tegen de grotendeels overwonnen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Maar Turkije beschouwt de YPG als de Syrische vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de belegering van Afrin eerder al aangekondigd. "Op die manier wordt de hulp van buitenaf geblokkeerd en zal de terreurorganisatie niet meer de mogelijkheid hebben om met iemand een handel aan te gaan."

REUTERS
EPA
EPA
REUTERS25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bas Mustafa

  Erdogan is een verkozen president ,Turkije heeft het recht om zijn grenzen te verdedigen .

 • pat neyt

  Erdogan is een dictator van de ergste soort, vroeg of laat schiet men die kerel af, want die is knettergek, geen haar beter dan Assad.

 • johan debue

  Sorry hoor Sadam Husein zei er zijn 2 maten en 2 gewichten in deze wereld en hij had pvd gelijk ook.

 • johan debue

  Waar blijven de VS met hun reactie.Van lafheid gesproken als ze je niet meer nodig hebben dumpen ze u maar.En wij moeten dan blijven geloven in al wat de VS rondstrooit aan berichten.De grootste leugen bende ter wereld .

 • Willy Caubergs

  Waar zit de vn nu turkije is een souvereine staat binnen gevallen! ! De dictator droomt weer van een.ottomaanse rijk en doden daar zijn de turken niet vies van vraag dat maar aan de Armeniërs. .. en het westen kijkt er naar en draait zich om eerst de Koerden gebruiken tegen.IS en nu deze helden in de steek laten tegen de laffe dictator van Turkije