Turkije wil dat Washington niet langer met bevelhebber van Syrische Democratische Strijdkrachten overlegt

Bevelhebber Mazloem Abdi
AFP Bevelhebber Mazloem Abdi
Turkije heeft de Verenigde Staten aangemaand af te zien van elke dialoog met de bevelhebber van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), generaal Mazloem Abdi. Volgens Ankara leidt dat tot "het legitimeren van de terroristen". Eerder had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al aangedrongen op de uitlevering van Abdi.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei dat generaal Mazloem Abdi op de lijst van Interpol staat met personen die gezocht worden voor een aanhouding (een zogeheten 'red notice' van de internationale politieorganisatie). "Het is onaanvaardbaar dat onze bondgenoten kunnen spreken met een terrorist die gezocht wordt door Interpol op basis van een red notice. Als je begint terroristen zoals hem legitimiteit te geven, zal je eindigen met het ontmoeten van Baghdadi", aldus de minister. Abu Bakr al-Baghdadi is de leider van terreurgroep Islamitische Staat.

De Turkse president had de Verenigde Staten gisteren opgeroepen om de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten aan zijn land uit te leveren. De SDF worden gedomineerd door de Koerdische militie YPG. Die wordt door Ankara beschouwd als een terroristische groep, maar door het westen gezien als een bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Visum

Een groep Amerikaanse senatoren drong deze week nog bij Buitenlandse Zaken aan op het verlenen van een visum aan Abdi, zodat hij naar de Verenigde Staten zou kunnen reizen om er met andere verantwoordelijken te praten over de situatie in Syrië.

De Amerikaanse president Donald Trump had woensdag ook nog verzekerd dat de generaal hem had bedankt tijdens een telefoongesprek, en dat hij erkentelijk was voor de Amerikaanse inspanningen om een einde te maken aan het Turkse offensief.

Tijdens de jarenlange strijd tegen IS kregen de SDF, een alliantie van verscheidene Koerdische en Arabische milities, ondersteuning van de door Washington geleide coalitie. Recent kondigden de VS echter aan dat ze hun troepen terugtrokken uit het Syrische grensgebied met Turkije, waarna Ankara een offensief startte in de regio. De Turkse operatie was specifiek gericht tegen de Koerdische militie YPG. Trump werd er daarop van beschuldigd de YPG in de steek te laten, wat hij zelf altijd categorisch heeft ontkend.

Bekijk ook: ‘Turkse president Erdogan snapt tweets Donald Trump niet meer’
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ufuk Durmaz

  Waar het hier om gaat,is dat deze terrorist 63 doden op zijn kerfstok heeft staan... Inclusief de bomaanslag in de badplaats Kusadasi waar 8 Britse toeristen omgekomen waren in 2005... Plus wordt hij ook gezocht in Duitsland voor het intern elimineren van een vrouw die zijn rechterhand was... Mensen aub... deze man was en is internationaal geseind door interpol. Hoe moeten we tegen het terrorisme samen vechten als zelfs dit niet goed genoeg is om aan dezelfde kant te staan van het verhaal..?

 • Jean Pierre

  Washington moet afbollen. Het is de Turks Syrische grens niet Amerikaans Mexicaanse grens.

 • Gino Denil

  Erdogan krijgt wel veel noten op zijn zang. Wil de vrije pers in Europa aan banden leggen en dicteren wat ze in Washington moeten doen.

 • MICHELINE GEVERS

  Trump heeft Erdogan de vrije hand gegeven, en nu moet Trump luisteren naar de bevelen van Erdogan. Toch de beste president die zijn macht in Syrië heeft verkocht aan Turkije door zijn troepen, zonder overleg met zijn bondgenoten, terug te trekken uit dat deel van Syrië ,waar ze het nog voor het zeggen hadden. Nu regeert Turkije en Rusland? Toch een vooruitziende president hé

 • Pat Vanbeveren

  Turkije heeft daar niks te zoeken. En nog veel minder te willen.