Turkije weigert Amerikaanse dominee vrij te laten: VS bevriezen activa van Turkse ministers

Dominee Andrew Brunson.
AFP Dominee Andrew Brunson.
De Verenigde Staten hebben sancties uitgevaardigd tegen de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Dat heeft het Witte Huis woensdag meegedeeld. De Amerikaanse sancties komen er omdat Turkije blijft weigeren om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Suleyman Soylu en Abdulhamit Gul, worden gesanctioneerd omdat ze een belangrijke rol zouden hebben gespeeld in de arrestatie en detentie van de dominee. Hun activa in de VS worden geblokkeerd worden en Amerikaanse burgers mogen geen zaken meer met hen doen. "Wij vinden dat hij het slachtoffer is van een oneerlijke en onrechtvaardige behandeling door de Turkse regering", zo verklaarde woordvoerster Sarah Sanders.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had woensdag een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. Beide ministers gaan elkaar later deze week ontmoeten in Singapore om de zaak te bespreken, zo verluidde bij het State Department. Pompeo had het alvast over "een gepaste maatregel" die zich opdrong na de herhaaldelijke oproepen van Washington om de dominee vrij te laten. 

Gülen

Brunson zit sinds oktober 2016 in een Turkse cel op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage". De zaak zet zware druk op de betrekkingen tussen Ankara en Washington. De Amerikaanse president Donald Trump en vicepresident Mike Pence dreigden de voorbije dagen al dat er zware sancties zouden komen indien de dominee niet vrijgelaten zou worden. Vorige week werd Brunson onder huisarrest geplaatst, maar dat was voor Washington niet voldoende.

Brunson werd in de nasleep van de mislukte coup van juli 2016 opgepakt. Hij riskeert tot 35 jaar cel. De Turkse regering acht de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor die coup, en Brunson zou voor zijn netwerk gewerkt hebben, en voor de Koerdische PKK. President Recep Tayyip Erdogan had in het verleden een uitwisseling van Gülen, die in de Verenigde Staten in ballingschap is, tegen Brunson voorgesteld. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Peeters

  Christina Peeters, wat doen die duizenden imams in Europa?

 • Philippe Deckers

  Hadden wij ook maar een president zoals Trump...

 • Christina Peeters

  Wat doet een Amerikaanse dominee in Turkije ?

 • Wesley Kenis

  "Washington" en "Ankara" gaan elkaar ontmoeten in "Singapore". Waarom moeten er bij dit soort "gesprekken" steeds dure reisjes gepland worden. Grote bedrijven doen al jaren aan "video conferencing" omdat dit goedkoper is, maarja iemand anders zal de rekening weer wel betalen zeker. Zou die us minister dan olk met airforce one gaan met veel toeters en bellen zoals het Amerika past. Bende hypocriete landverraders.

 • Bart Muyshondt

  Eindelijk zegt iemand NEEN tegen Amerika!