Turkije voldoet naar eigen zeggen aan alle criteria voor Europese visumvrijstelling

Tayyip Erdogan
REUTERS Tayyip Erdogan
Turkije voldoet naar eigen zeggen aan alle eisen voor een Europese visumvrijstelling. "De voorgeschreven 72 criteria voor de concretisering van een visumakkoord werden voltooid en vandaag door ons ministerie van Buitenlandse Zaken naar alle EU-agentschappen verstuurd", zei de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, vandaag in Ankara.

Het vooruitzicht op een visumvrijstelling voor Turkse staatsburgers in de EU maakt deel uit van het in maart 2016 afgesloten vluchtelingenakkoord tussen de regering in Ankara en Brussel. Voor de visumvrijsteling moet Turkije echter aan alle 72 criteria voldoen. Grootste struikelblok was tot dusver de door de EU gevorderde hervorming van de omstreden anti-terreurwetgeving.

Kalin zei dat in verband met de anti-terreurwetten "een regeling" werd getroffen, die de strijd tegen de terreur in Turkije niet afzwakt. Dat is aan de EU doorgespeeld. Meer bijzonderheden noemde hij niet.

De EU heeft Erdogan gisteren uitgenodigd voor een ontmoeting op 26 maart met de leiders van de Europese Unie in de Bulgaarse stad Varna. De betrekkingen tussen de EU en Turkije zijn al meer dan een jaar gespannen. Brussel laakt Turkije onder andere voor de ondermijning van de rechtsstaat en een gebrek aan fundamentele vrijheden vooral na de mislukte poging tot staatsgreep in juli 2016. De EU heeft daarom de onderhandeling over een EU-toetreding van Turkije de facto bevroren. 
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eken Mursel

  Turkije heeft geen europa en NAVO nodig aleen staan ze sterker :)

 • dirk inghels

  drik inghels Hij is en blijft een dictator een crimineel , een hater van de Democratie . Zeker is er voor hem Geen plaats in EU

 • Gilbert Vermeersch

  Die Turkse dictator en oorlogscrimineel voldoet aan alle criteria om levenslang in de gevangenis te belanden.

 • jos beverke

  Een land dat onwettig een gedeelte van Cyprus bezet en in Syrie en Irak regelmatig militaire invallen doet.Zo"n natie kan en mag nooit in de EU komen!

 • roland peeters

  De schijnheiligheid druipt ervan af.Die toegeving zal het einde betekenen van Europa,want hij zal zijn volgelingen ongestoord kunnen opzwepen tegen onze waarden.