Turkije stuurt troepen naar Syrische grens

Amerikaanse troepen houden de omgeving in de gaten in Manbij.
Photo News Amerikaanse troepen houden de omgeving in de gaten in Manbij.
Turkije versterkt zijn troepen bij de grens met Syrië. Dat melden lokale media. De Amerikaanse president Donald Trump had eerder aangekondigd dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië terugtrekt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet daarna weten dat Turkije een offensief tegen de Koerdische milities van de YPG in het noorden van Syrië uitstelde. Het Turkse persbureau DHA meldt nu echter dat een Turks konvooi richting de grens met Syrië getrokken is, met daarbij tanks, afweergeschut en bussen met commandotroepen.

Een deel van de troepen zou de grens met Syrië in het district Elbeyli gepasseerd zijn. Daar ligt de stad Manbij, die het middelpunt was van een dispuut tussen de VS en Turkije. In juni waren de landen overeengekomen dat de Koerdische milities die stad zouden verlaten, maar volgens Turkije is dat (nog) niet gebeurd.

“Trage en sterk gecoördineerde terugtrekking”

Trump heeft vandaag een “lang en productief telefoongesprek” over Syrië gehad met Erdogan. Ze hadden het over “een trage en sterk gecoördineerde terugtrekking” van de Amerikaanse troepen uit het land.

“We spraken over IS, onze betrokkenheid in Syrië, en de trage en sterk gecoördineerde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit de regio”, zo deelde Trump mee op Twitter. Daarnaast ging het gesprek volgens de president ook over het versterken van de handelsrelaties.

President Erdogan van zijn kant stelde dat hij met Trump heeft gesproken over het vermijden van een machtsvacuüm. “De twee leiders spraken af om de coördinatie tussen militairen, diplomaten en andere verantwoordelijken te verzekeren om te vermijden dat er een machtsvacuüm zou ontstaan” na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, zo staat het in een Turkse mededeling. 

Amerikaanse parlementsleden maken zich zorgen dat de Koerdische YPG-milities zonder militaire steun zullen achterblijven, en dat terwijl Erdogan ermee dreigt om hen aan te vallen. Turkije bestempelt de Koerdische strijders als terroristen. 

Israël: “Extra militaire inspanningen indien nodig”
Israël gaat intussen de militaire inspanningen tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië verder opdrijven als dat nodig zou blijken. Dat verzekerde premier Benjamin Netanyahu.

“De beslissing om 2.000 Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Syrië verandert ons beleid niet: we zullen blijven optreden tegen pogingen van Iran om zich militair in te bedden in Syrië, en indien nodig zullen we onze acties daar verder uitbreiden”, klonk het. Netanyahu verzekerde dat zijn land in nauw contact blijft met Washington.

Volgens de Israëlische stafchef van het leger moeten de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking voor Israël niet overschat worden. “Het Israëlische leger voert al decennia op z’n eentje operaties uit op de grens met Syrië”, aldus Gadi Eisenkot.

Macron: “Bondgenoot zou betrouwbaar moeten zijn”
Met de beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië heeft president Donald Trump zich heel wat kritiek van bondgenoten op de hals gehaald. “Een bondgenoot zou betrouwbaar moeten zijn”, reageerde de Franse president Emmanuel Macron vandaag vanuit Tsjaad. 

Volgens Trump is de Amerikaanse aanwezigheid niet meer nodig omdat IS volgens hem grotendeels verslagen is, maar criticasters vrezen dat het besluit funest zal zijn voor de Koerdische YPG-milities, de belangrijkste bondgenoot van de coalitie. De terugtrekking zou ook meer speelruimte bieden aan andere spelers in het conflict, zoals de Syrische president Bashar al-Assad, Rusland, Iran en Turkije. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ivan de ridder

    Met deze beslissing keurt Trump dus een genocide van de Koerden goed. Meneer de president, welterusten ...

  • Geert Van de Moortele

    Deze economische oorlog zal nooit stoppen.