Turkije stuurt elf vermoedelijke jihadi's terug naar Frankrijk

Het zou vooral om vrouwelijke strijders gaan.
AFP Het zou vooral om vrouwelijke strijders gaan.
Elf vermoedelijke Franse jihadi's, die gevangengehouden werden in Turkije, zijn teruggestuurd naar hun land. Dat zegt het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. 

“De uitzetting van buitenlandse terroristische strijders gaat door. Er zijn elf Franse burgers teruggestuurd”, zegt het ministerie in een communiqué. Een bron binnen het ministerie verduidelijkt dat de verwijderingen maandagvoormiddag zijn gebeurd.

De beslissing om de Fransen uit te wijzen, was al aangekondigd door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken op 11 november. Ankara begon toen met het terugsturen van vermoedelijke buitenlandse jihadi's. Dat gebeurde ook al naar België, met twee IS-vrouwen.

Een bron dichtbij het dossier in Parijs gaf op 11 november aan dat de Fransen, die zouden uitgewezen worden door Turkije, vooral vrouwen waren. Sommige zitten al lang in de cel, andere kwamen recenter aan, zei de bron. Ze zullen opgepakt worden bij aankomst en worden voorgeleid bij een rechter, volgens het ‘protocol-Cazeneuve’. Dat akkoord uit 2014 regelt de politionele samenwerking tussen Parijs en Ankara, en zorgt ervoor dat jihadi's die vanuit Syrië via Turkije terugkeren, onmiddellijk opgepakt worden bij hun terugkeer. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Flor Peeters

    Het zijn maar vermoedelijke dus ze houden grote kuis in Turkije. Hoeveel Turken gaat Europa terug sturen.

  • lars vandenberge

    Erdogan heeft alle plaats in zijn gevangenissen zelf nodig.

  • Michel Philippe

    Ze houden daar grote kuis in Turkije. In plaats te zitten peuteren naar hun misdadige inzichten laten ze het gepeuter over aan de landen waar ze van komen.Ge weet natuurlijk op voorhand dat ze toch zo veel spijt hebben over hun daden. Ik wens Europa in het algemeen veel geluk met dat addergebroed.