Turkije start onmiddellijk voorbereidingen om Hagia Sophia te openen als moskee

De Hagia Sophia in Istanbul. Turks president Erdogan wil dat het voormalige museum opnieuw kan gebruiken voor islamitische erediensten.
Photo News De Hagia Sophia in Istanbul. Turks president Erdogan wil dat het voormalige museum opnieuw kan gebruiken voor islamitische erediensten.
De Turkse autoriteiten zijn zaterdag onmiddellijk begonnen met de voorbereidingen om de Hagia Sophia te openen als moskee. Het voormalige museum moet volledig compatibel worden gemaakt met de islam.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag een besluit ondertekend waardoor de Hagia Sophia opnieuw kan worden gebruikt voor islamitische erediensten. Later op de dag maakte de president in een televisietoespraak ook al bekend dat de eerste gebeden in de Hagia Sophia op 24 juli gepland zijn.

Erdogan zei dat het tot zes maanden zou kunnen duren voor het historische gebouw volledig aangepast zal zijn voor islamitische gebeden. Erdogan liet wel weten dat de voormalige basiliek open zal blijven "voor iedereen, Turken en buitenlanders, moslims en niet-moslims".

Christelijke symbolen

De autoriteiten zijn begonnen met een inspectie van het gebouw, dat verschillende waardevolle christelijke symbolen telt. In 1934 werd het omgevormd tot museum, zodat de symbolen van de verschillende godsdiensten konden worden bewaard. Het gebouw is zaterdag gesloten voor het publiek, terwijl ambtenaren het hoofdgebouw en de vier minaretten in kaart brengen.

Onder meer de Russisch-orthodoxe kerk reageerde al misnoegd op het nieuws over de herbestemming. Ook vanuit Griekenland komt er kritiek op de beslissing.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koenraad Praille

  Waarschijnlijk zit Qatar achter dit stukje,... tja als Je massas geld en een Vliegend paleis (meest opulente 747) kado krijgt, mag Je al eens iets terug doen dat Je daarbij 1/2 de wereld chokeert neem Erdogan er wel bij,... voor die man is altijd gewaarschuwd geweest!

 • Nicky Wellekens

  Moge Gods vrede genade en zegeningen met u zijn. De Paus zijn uitspraak luid als het volgt : Een Kerk die gesloten is, is als een museum. Met oprechte vredesgroeten,

 • germaine asselbergs

  Gewoon weg blijven daar. Euro’s kun je beter elders spenderen.

 • Karl Pauwels

  De minaretten zijn er daarna bijgezet. Het is een 100% christelijk-byzantijns bouwwerk. Moet een museum blijven. Toch goed nadenken vooraleer men dit 'vakantieland' , dat verzot is op nochtans heidense en on-islamitische euro's en dollars, opneemt in EU.

 • Fons Dewaele

  Zou beter het geld spenderen voor de opbouw Van zijn bankroet land. Probeert op deze wijze stemmen te rontselen en afleiden Van de door hem veroorzaakte problemen in dat Land.