Turkije, Rusland en Iran gaan voor "duurzaam staakt-het-vuren" in Syrië

Iraans president Hassan Rouhani (links), Turks president Recep Tayyip Erdogan (midden) en Russisch president Vladimir Putin (rechts) na afloop van de topontmoeting.
EPA Iraans president Hassan Rouhani (links), Turks president Recep Tayyip Erdogan (midden) en Russisch president Vladimir Putin (rechts) na afloop van de topontmoeting.
De presidenten van Turkije, Rusland en Iran zijn woensdag tijdens een top in Ankara overeengekomen dat ze samen werk zullen maken van een "duurzaam staakt-het-vuren" in Syrië. Dat blijkt uit een mededeling die na afloop van de topontmoeting verspreid werd.

De presidenten Recep Tayyip Erdogan (Turkije), Vladimir Poetin (Rusland) en Hassan Rohani (Iran) maakten daarnaast ook afspraken over humanitaire hulp aan de burgers die getroffen worden door het conflict in Syrië. Ze "versnellen hun inspanningen om tot rust op het terrein te komen en om burgers te beschermen in de desescalatiezones en om een snelle toegang van humanitaire hulp in die zones te vereenvoudigen", zo luidt het.

De landen beklemtonen in hun mededeling voorts de "territoriale integriteit" van het land. Ze verzetten zich daarmee tegen "separatistische" plannen die de soevereiniteit van Syrië kunnen ondermijnen. "Onder het voorwendsel van de strijd tegen terrorisme, mag er geen nieuwe realiteit op het terrein gecreëerd worden", zo klinkt het nog.

Turkije, Rusland en Iran zijn alle drie aanwezig in Syrië, maar ze vertegenwoordigen niet dezelfde belangen. Rusland en Iran steunen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Turkije verschillende rebellengroepen steunt. Tegelijkertijd voert Turkije in Afrin, het noorden van Syrië, ook een omstreden offensief uit tegen de Koerdische militie YPG, dat door Ankara als een terroristische organisatie wordt bestempeld.

Wederopbouw

Erdogan beloofde wel dat hij in Noord-Syrië snel aan een wederopbouw wil beginnen. "Laat ons in veilige gebieden woningen bouwen. Laat ons de mensen bevrijden uit de tenten en containers", verklaarde Erdogan. Ook Poetin benadrukte het belang van de opbouw van infrastructuur. "Russische ondernemingen zijn daar al actief bij betrokken", klonk het.

De volgende ontmoeting tussen de drie leiders zal in Teheran plaatsvinden, zo werd nog meegedeeld. Een specifieke datum daarvoor lijkt nog niet vastgelegd. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Haelewyn

  kerim aksu, de interventie van de VS in Syrië is niet gerechtvaardigd. Assad heeft nooit toestemming gegeven aan de Amerikanen. De Amerikanen bezetten daar onterecht de olievelden, die toekomen aan de Syriërs. Voor Assad zijn de Koerden in de eerste plaats, Syriërs. Dit is niet zo eenvoudig. Als Turkije Koerden doodt, dan doodt Turkije, Syriërs. Rusland en Iran hebben wel toestemming gekregen van Assad. Wereldoorlog 3 zou wel eens in Syrië kunnen beginnen.

 • Fredien Vandervekens

  En hij is weeral content. Mag in het midden staan. Zie die Poetin grijnzen.

 • kerim aksu

  De interventie van Turkije is omstreden en die van Rusland Iran en de VS is gerechtvaardigd wat een mop turkije is de enige van die landen die grenst aan Syrië belachelijke berichtgeving van de westerse media

 • Luc Lepoudre

  Voor mij is Syrië het slachtoffer van een machinatie van de U.S.A. , GB, Frankrijk, Saoudi-Arabië om de Russen uit hun partnerland in het Midden Oosten te verdrijven. Maar ze hebben zich mispakt. Vierhonderdduizend onschuldige burgerdoden liggen ze niet wakker van en maar hevig van leer trekken tegen Assad.

 • Sharon Prez

  Doe daar de Chinezen nog bij en ploegske is compleet, zijn er die nog vragen hebben vanwaar het gevaar zal komen . (oost of west)