Turkije pakt tiental vermoedelijke jihadisten van IS op

Patrouillerende Turkse soldaten nabij Kilis.
AP Patrouillerende Turkse soldaten nabij Kilis.
De Turkse autoriteiten hebben vandaag in verschillende steden minstens een tiental jihadisten opgepakt die vermoedelijk behoren tot de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat berichtte het proregeringsagentschap Anadolu. Het land zag de afgelopen drie weken een escalatie van geweld.

De arrestaties vonden plaats in Ankara, Istanboel, Hatay (provincie dichtbij Syrië) en Kirikkale, aldus het agentschap. Vier militanten werden tegen de middag nog opgespoord. De avond voordien hadden de Turkse autoriteiten nog aangekondigd 23 buitenlanders - onder wie kinderen en vrouwen - te hebben opgepakt. Ze zouden geprobeerd hebben de Syrische grens in Kilis (zuidoosten) over te steken om zich bij IS te voegen. Het ging onder andere om mensen uit China, Indonesië, Rusland en Oekraïne.

Ankara lanceerde op 24 juli een "oorlog tegen het terrorisme" tegen zowel de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en strijders van IS, langs de grens met Syrië en Irak. Tientallen luchtaanvallen zijn gericht op de Koerdische rebellen.Turkije kondigde aan meer dan 1.300 verdachten in een maand tijd te hebben opgepakt, tijdens politieoperaties tegen terreurorganisaties in het hele land. Het grootste deel van die arrestanten bestaat echter uit vermoedelijke leden van de PKK.