Turkije: “Macron sponsort terroristische organisaties, hij ontvangt hen regelmatig op het Elysée”

Emmanuel Macron.
Photo News Emmanuel Macron.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu beschuldigt de Franse president Emmanuel Macron ervan “terrorisme te sponsoren”. Dat zei hij als reactie op de kritiek die Macron geuit had op de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië.

Macron maakte vandaag duidelijk dat hij nog altijd achter de uitspraken staat die hij drie weken geleden deed in een interview met het magazine ‘The Economist’. Hij noemde de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië toen een “ongecoördineerde agressie van een NAVO-partner”. De Turkse operatie was gericht tegen de Koerdische militie YPG. Die wordt door de meeste NAVO-landen gezien als een partner in de strijd tegen terreurorganisatie IS. Turkije beschouwt YPG echter als een terreurgroep.

De nieuwe uitspraken van Macron leiden tot felle kritiek van Ankara. “Macron is een sponsor van terroristische organisaties. Hij ontvangt hen regelmatig op het Elysée”, reageert Cavusoglu. “Macron mag niet vergeten dat Turkije ook lid is van de NAVO en dat hij aan de zijde van zijn bondgenoten moet staan.”

Mevlut Cavusoglu.
EPA Mevlut Cavusoglu.

“Hersendode NAVO”
Macron blijft ook achter zijn uitspraak over een "hersendode" NAVO staan. “Dat was een noodzakelijke wake-upcall voor het bondgenootschap”, verklaarde hij na afloop van een onderhoud met de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Ook de vraag wie de vijand is van de NAVO verdient volgens Macron een duidelijker antwoord. Zelf zegt hij vooral de strijd tegen het terrorisme als een belangrijke prioriteit te zien.

"De laatste twee tops gingen enkel over het uitwerken van een manier om de financiële kosten voor de Verenigde Staten te verlichten", aldus de Franse president. Volgens hem is er dan ook een hemelsbrede kloof tussen de inhoud van de huidige debatten en de werkelijke uitdagingen van het bondgenootschap.

“Stevige funderingen”
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg benadrukte dan weer dat de funderingen van de NAVO stevig blijven, ondanks de huidige meningsverschillen binnen de alliantie. "We zullen blijven doorgaan met het uitvoeren van aanpassingen en moderniseringen. En we zullen samen bekijken hoe we de politieke rol van de NAVO verder kunnen versterken.”

In minder dan een week vindt een bijeenkomst van de leiders van de NAVO-landen in Londen plaats. Vóór de start zal Macron in de Britse hoofdstad samenzitten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse eerste minister Boris Johnson. Macron zal er ook een aparte ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Donald Trump.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Erdogan maakt dat de Turken wijs. En die geloven dat. Omdat ze allemaal schrik hebben en niet meer nadenken. Ik hoop dat Macron een productief contact heeft met Johnson. Met Merkel, Erdogan, Trump mogen er Franse vonken zijn. Ik ben geen fan van Macron maar hij is wel de enige dynamiek in Europa.

 • Luc Lepoudre

  Moeten we eens oplijsten welke oorlogsmisdadigers ons land mag verwelkomen op het Navo-hoofdkwartier.

 • etienne bies

  “Macron mag niet vergeten dat Turkije ook lid is van de NAVO en dat hij aan de zijde van zijn bondgenoten moet staan.”Turkije moet NIET vergeten dat ze eerst de toestemming moesten vragen aan de NAVO voor ze een deel van Syrië gingen bezetten.

 • johan fransaert

  onze vriend Erdogan samen met zijn islamitische partij is de reden dat Turkije beetje bij beetje terug naar de middeleeuwen gaat, waar een vrouw een gebruiksvoorwerp is en de man oppermachtig, welkom in het nieuwe Turkije.

 • Gino De Neef

  Daar zou ik niet van verschieten.