Turkije levert bewijs over moord op journalist in Saoedisch consulaat

Een demonstrant houdt een foto van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi vast.
REUTERS Een demonstrant houdt een foto van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi vast.
Turkse autoriteiten zeggen dat ze vandaag bewijsmateriaal zullen presenteren, inclusief videobeelden van veiligheidscamera’s bij het Saoedische consulaat in Istanboel, waaruit blijkt dat de kritische Soedische journalist Jamal Khashoggi (59) is gedood in het Saoedische consulaat. 

Zijn lichaam zou daarna, mogelijk in een zwarte auto, uit de diplomatieke post zijn gesmokkeld en op een nog onbekende plaats zijn achtergelaten.

Politiemensen hebben tegen het staatspersbureau Anadolu gezegd dat vorige week dinsdag, op dezelfde dag dat Khashoggi het consulaat bezocht en spoorloos verdween, een groep van 15 Saoediërs in Istanboel aankwam en naar het consulaat ging. Kort daarna hebben ze Istanboel weer verlaten. Ze reisden met twee vliegtuigen naar Turkije.

Vermoord op consulaat

Gisteravond laat lieten Turkse autoriteiten weten te denken dat Khashoggi dood is. Hij zou om het leven zijn gebracht toen hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanboel om documenten op te halen voor het aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde, Hatice Cengiz. Die stond buiten op hem te wachten. Dat hebben twee betrouwbare bronnen gezegd tegen persbureau Reuters.

“We geloven dat de moord met voorbedachten rade is gepleegd en het lijk vervolgens uit het consulaat is weggebracht”, aldus een van de zegslieden.

Vrijdag nog zei de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in een interview met Reuters dat de Turkse politie het Saoedische consulaat mocht bezoeken om te zien of Khashoggi zich daar nog bevond. “Ze kunnen doen wat ze willen”, zei hij. De Saoedische autoriteiten zeiden dat hij kort na zijn bezoek weer was vertrokken. Dat werd door zijn verloofde tegengesproken.

Kritiek op kroonprins

Khashoggi is een prominente journalist met 1,68 miljoen volgers op Twitter, die vooral kritisch was over het beleid van kroonprins Mohammed bin Salman. Diens hervormingen in het oerconservatieve islamitische koninkrijk worden in westerse hoofdsteden geprezen.

In opdracht van Salman zijn echter ook honderden Saoediërs gearresteerd en achter tralies gezet, omdat zij de ‘nationale veiligheid’ in gevaar zouden brengen. Onder de slachtoffers van de arrestatiegolven bevinden zich bekende ondernemers, religieuze leiders, intellectuelen, en zelfs vrouwelijke activisten die opkomen voor meer vrouwenrechten.

De koninklijke familie beschouwde de spoorloos verdwenen journalist Khashoggi vermoedelijk als een van haar gevaarlijkste critici, aldus waarnemers. Hij kon niet worden weggezet als een beroepsdissident. Tientallen jaren maakte hij deel uit van de hoogste kringen in het koninkrijk en was adviseur van een voormalige directeur van de inlichtingendienst.

In ballingschap

Nadat de politie diverse van zijn vrienden had gearresteerd, zijn column was geannuleerd door de krant al-Hayat, en was gewaarschuwd om te stoppen met tweeten, verliet Khashoggi Saoedi-Arabië. Hij koos ervoor om in de Verenigde Staten in ballingschap te leven. Daar schreef hij opiniestukken voor de Washington Post. Ook was hij regelmatig te gast bij Arabische en westerse tv-zenders om commentaar te geven op ontwikkelingen in zijn land.

“Ik heb mijn huis, mijn familie en mijn baan verlaten en ik verhef mijn stem”, schreef hij in september 2017. “Iets anders doen zou degenen verraden die in de gevangenis wegkwijnen. Ik kan spreken terwijl zovelen dat niet kunnen”.

Uit solidariteit en protest tegen de verdwijning van Khashoggi publiceerde de Washington Post, een blanco column op de plaats waar anders de bijdrage van de Saoedische journalist had moeten staan. De kop er boven was ‘Een missende stem’.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mehmet Kral

    De koninklijke familie is bevriend met Trump. Dus ze mogen alles doen.