Turkije lanceert aanval op door VS gesteunde Koerdische milities in Syrië

Koerdische strijder van de Volksbeschermingseenheden (YPG) vuurt met een zwaar machinegeweer naar militanten van IS in Raqqa, in juni vorig jaar.
REUTERS Koerdische strijder van de Volksbeschermingseenheden (YPG) vuurt met een zwaar machinegeweer naar militanten van IS in Raqqa, in juni vorig jaar.
De Turkse strijdkrachten hebben in Syrië de aanval ingezet op Koerdische milities. Doelwit is Afrin en omgeving dat in handen is van Syrisch-Koerdische milities die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen.

De Turkse minister van Defensie, Nurettin Canikli, zei dat het een aanval tegen terroristen is. De aanval is volgens hem vandaag feitelijk begonnen met beschietingen. De YPG hebben laten weten dat Afrin zwaar onder vuur genomen wordt en dat de plaats wordt verdedigd.

Tegen zelfstandige Koerdische staat

De YPG hebben steun van de VS in de strijd tegen jihadisten. De Turkse regering ziet in de YPG echter een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Het Turkse leger heeft ook Manbij in het vizier. Dat is een plaats op de rechteroever van de rivier de Eufraat en circa 30 kilometer van de Turkse grens. 

De YPG en wat niet-Koerdische bondgenoten in het noorden en oosten van Syrië hebben met Amerikaanse hulp ook een gezamenlijke militie die Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heet. Die bestempelt Ankara ook als een terroristisch verlengstuk van de PKK. De SDF en YPG zijn actief in een groot stuk Syrië op de linkeroever van de Eufraat, grofweg van de Turkse en van de Iraakse grens tot aan de rivier.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • UGO DE MAEYER

  En Turkije doet maar ongestoord verder met fundamenteel internationaal volkerenrecht aan zijn laars te lappenen en het Westen kijkt maar gewoon toe. Wanneer gaat Europa nu eens zijn tanden laten zien, want 't lijkt erg tandloos zelfs niet in staat een een valse mond tanden aan te schaffen :)

 • Gino Denil

  De YPG heeft nog nooit aanslagen opgeëist in Turkije. En waarschijnlijk ook nooit uitgevoerd, Ben Sen. Maar ze hebben ons wel van IS verlost. Terwijl Turkije jarenlang vrije doorgang verleent heeft aan duizenden IS terroristen. En volgens eigen binnenlandse journalisten en met de nodige bewijzen wapens geleverd heeft aan terroristische groepen in Syrië en Olie afnam om hen te financieren.

 • Ben Sen

  Terreurgroep die verschillende bomaanslagen hebben opgeist in Turkije is volgens westen de good guys,typisch westerse hypocrisie moesten deze terroristen een aanslag plegen in westen dan dropten ze tonnen bommen op hun hoofd maar aanslagen plegen in Turkije is legitiem zeker.

 • Luc Lepoudre

  De VS maar ook Frankrijk zijn erg actief om, na hun mislukte poging om Syrië uit het Russische kamp te halen, het land op te splitsen zoals ze met Joegoslavië hebben gedaan.

 • Nils De Vriendt

  Het voetvolk dat IS verdreven heeft, de risico's genomen en de tranen gelaten. Wat een schande!! Waar zit de EU, de VS en Rusland nu?