Turkije komt islamofobie in ons land onderzoeken

De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België.
EPA De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België.
Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag.

De aanleiding zouden de racistische reacties zijn op de geboorte van de eerste baby die 2018 in Wenen is geboren, een meisje van Turkse afkomst. Toen een Oostenrijkse krant een kraamfoto met haar ouders op Facebook zette, werd ze overspoeld door racistische reacties.

Islamofobie

Het leidde tot een relletje in Oostenrijk, waar de extreemrechtse FPÖ sinds kort in de regering zit. Tegelijk is het voor het Turkse parlement de aanleiding om de islamofobie in Europa te onderzoeken, schrijven de Mediahuis-kranten, die verwijzen naar Turkse media.

Daarvoor wordt een nieuwe parlementscommissie opgericht, die vanaf morgen aan haar werk begint. De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Ze willen in die landen de toelating vragen om ter plekke onderzoek te komen voeren, klinkt het.
202 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Vermeulen

  Misschien eens onderzoeken hoeveel er hier van de vetpotten komen eten zonder er toe bij te dragen of bijgedragen te hebben. Is dan al deels een antwoord op zijn vraag hoe het komt.

 • Leyla Yucel

  Als het om rechten gaat sorry bemoei met je eigen zaken turkije heeft daar recht op en turken zullen er alles aan doen ben jij niet tevreden rot zelf op ik zal je ook niet missen hoor dit is mijn land hier niemand noemt turken terorissten daarmee basta

 • Ben Jackson

  Sorry, maar doet het westen niet hetzelfde.

 • Arthur Houben

  Turken hebben hier niks te zoeken,het is wettelijk VERBODEN van een land om zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden in andere landen.Toegang ontzeggen,België hoeft zich in turkije ook niet te bemoeien met schending van mensenrechten door een dictator.

 • Rudy Van Schelvergem

  Kijk naar alle problemen in heel de wereld welke religie is er het meest bij betrokken. Dus dat Turkije dat eens onderzoekt dan zullen ze weten waarom ze niet geliefd zijn.