Turkije evacueert met 39 tanks graftombe stamvader uit Syrië

Het Turkse leger heeft vannacht een militaire operatie uitgevoerd in Syrië. Doel was om Turkse soldaten te evacueren die de graftombe van Suleyman Shah bewaken. Er gingen geruchten dat terreurgroep IS (Islamitische Staat) het op de enclave gemunt zou hebben. Vandaar dat de Turken volgens de krant Hürriyet met een groot konvooi Syrië binnentrokken. Bij de actie zou één Turkse militair om het leven zijn gekomen.

De militair is omgekomen door een ongeluk tijdens de evacuatie, meldt nieuwszender CNN Türk. Er zouden geen gevechten zijn geweest met IS-strijders. De andere soldaten zouden succesvol geëvacueerd zijn en de operatie daarmee afgerond.

Het Turkse leger zou gisterenavond met tanks en andere zware wapens via Kobane Syrië zijn binnengegaan, zo meldt The New York Times. In de kleine enclave op Syrisch grondgebied, die bij Turkije hoort en op 37 kilometer van de grens ligt, ligt de stamvader van het Ottomaanse rijk begraven in een mausoleum. De Turkse militairen bewaakten er het mausoleum van Shah. De Turkse regering zei vorig jaar al dat de enclave wordt bedreigd door Islamitische Staat.

Nadat alle waardevolle artefacten uit het gebouw waren gehaald, hebben de Turken het opgeblazen. Daarmee willen ze voorkomen dat IS het gaat gebruiken als een basis. Vrijdag werd besloten om 39 tanks en 57 gepantserde voertuigen de grens over te sturen om de enclave te evacueren, aldus Hürriyet. Volgens de BBC zijn de Turken door Kobane gereden met hulp van de Koerden. Die wisten onlangs IS te verdrijven uit de door strijd verwoeste stad. De artefacten uit de enclave zijn naar Turkije gebracht en worden daar op een geschikte plaats opgeborgen.
Ook het lichaam van de Shah zou volgens CNN zijn meegenomen. Dat wordt naar een andere, door de Turken gecontroleerde plaats in Syrië gebracht.

Suleyman Shah was de grootvader van Osman I, de stichter van het Ottomaanse rijk. Zijn begraafplaats, aan de Eufraat, is een heilige plaats voor de Turken. In de jaren 1920 werd via internationale akkoorden afgesproken dat de Turken er een vlag en erewacht mogen plaatsen. Die erewacht bestaat uit ongeveer 40 man, die elkaar afwisselen.

Turkse soldaten plaatsen een Turkse vlag terwijl ze op weg zijn naar de tombe van Suleyman Shah.
EPA Turkse soldaten plaatsen een Turkse vlag terwijl ze op weg zijn naar de tombe van Suleyman Shah.
Turkse tanks op weg naar de tombe.
EPA Turkse tanks op weg naar de tombe.
Het Turkse mausoleum van Suleyman Shah in de enclave.
AP Het Turkse mausoleum van Suleyman Shah in de enclave.
Archieffoto van Turkse tanks bij Kobani.
AFP Archieffoto van Turkse tanks bij Kobani.