Turkije: “China moet concentratiekampen voor Oeigoerse moslimminderheid sluiten”

Politie is alomtegenwoordig in de Oeigoerse Autonome Regio.
REUTERS Politie is alomtegenwoordig in de Oeigoerse Autonome Regio.
Turkije dringt er bij China op aan “concentratiekampen” waar Oeigoeren vastzitten te sluiten en de rechten van deze moslimminderheid in China te respecteren. Meer dan een miljoen Oeigoeren worden gefolterd en “politiek gehersenspoeld” in kampen en gevangenissen in China, stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Een woordvoerder van het ministerie zegt te reageren op de dood van de Oeigoerse dichter en muzikant Abdurehim Heyit. Volgens Turkse media is hij doodgemarteld in een zogenaamd heropvoedingskamp in de noordwestelijke regio Xinjiang. 

De Oeigoeren zijn een volk van Turkstalige moslims uit het voormalige Oost-Turkestan. Na de machtsovername in 1949 in Peking lijfden de communisten de regio in bij de Volksrepubliek China. Vandaag wordt de autonome regio Xinjiang
 door de spanningen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen beschouwd als een conflictgebied. De Oeigoeren klagen over gewelddadige onderdrukking en de Chinezen beschuldigen hen van separatisme.

Legalisatie van heropvoedingskampen

Peking heeft lange tijd het bestaan van heropvoedingskampen voor moslims in Xinjiang ontkend. Maar in oktober werden ze gelegaliseerd door de wet. Peking beweert dat de kampen zijn opgericht om de regio te bevrijden van terrorisme. Wie er terecht komt zou volgens een Chinese ambtenaar “dankbaar zijn voor de kans om te bezinnen over hun fouten”. Volgens mensenrechtenorganisaties worden de Oeigoeren er vastgehouden zonder proces voor kleine overtredingen zoals het weigeren DNA af te staan, hun minderheidstaal spreken - die behoort tot de Turkse taalfamilie - of in discussie gaan met ambtenaren.

Turkije roept andere landen en de Verenigde Naties op in actie te komen om de “humanitaire tragedie” in Xinjiang te stoppen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  China steekt eens flink de middenvinger op. Helaas hebben ook zij vaker problemen met Oeigoerse rebellen die inspratie halen uit het wahabisme. Helaas boet de rest daar ook voor. Turkije moet verder wel naar zichzelf kijken, ivm de Koerden. Die worden echt als onmensen behandeld. Nochtans is de Koerdische gemeeschap de meest tolerante ivm godsdiensten en cultuur invloeden uit de hele Midden Oosten regio. Daar kan Erdogan veel van leren.

 • Joske Keyre

  De enige reden waarom Turkije hierover begint is om achteraf te kunnen zeggen: als de Chinezen dat mogen, dan mogen wij de Koerden ook zo behandelen.

 • Doms Georgette

  Ja eerst het voorbeeld geven en de Koerden met rust laten, en eigen volk die nu allemaal gevangen zit of zijn werk kwijt is, eerst in eigen land kijken

 • Francis Brooks

  Hier een goede deal: China laat de Oeigoeren gerust en Turkije laat de Koerden gerust... En dan hopen dat de rest van de wereld elkaar gerust laat... Te utopisch zeker?

 • Roeland Gorris

  En over vervolging van christenen geen woord.