Turkije biedt ook Syrische deserteurs toevluchtsoord

AFP
De Turkse regering geeft klaarbijkelijk niet alleen gevluchte Syrische burgers een toevluchtsoord, maar ook strijdende deserteurs uit het Syrische leger. Dat meldt de krant New York Times (NYT) gemeld.

Volgens de NYT heeft het Vrije Syrische Leger zich op een basis in het zuiden van Turkije georganiseerd onder bevel van een gevluchte officier, overste Riad al-Asaad. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een ontmoeting tussen de NYT en de man geregeld waarbij tien zwaarbewapende Turkse soldaten de Syriër beschermden en waarbij ook een vertegenwoordiger van dat ministerie was.
 
"We zullen het (Syrische) regime tot zijn val bekampen en een nieuwe periode van stabiliteit en veiligheid in Syrië inleiden", zei al-Asaad tegenover het Amerikaanse dagblad. "Wij vragen de internationale gemeenschap wapens opdat wij als leger, als het Vrije Syrische Leger, het Syrische volk kunnen beschermen".
 
Wapens
Tot nu toe beschikt de militie enkel over wapens die gevluchte deserteurs hebben meegenomen. Ze heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanval waarbij in centraal-Syrië negen regeringssoldaten zijn gedood, aldus de NYT.

Bedoeling volgens al-Asaad is het regime van president Bashar al-Assad op zijn zwakke punten aan te vallen. Op de zuid-Turkse basis zouden er zestig tot zeventig militieleden zijn.

Turkische regeringsvertegenwoordigers zeggen dat Ankara de militie niet rechtstreeks militair of met wapenleveringen steunt. "Wij geven deze mensen om humanitaire redenen een voorlopig onderkomen en dat zal eerst zo blijven", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. (afp/adb)