Turkije begint buitenlandse jihadi's terug te sturen: “Ze zijn van u, doe ermee wat u wil”

 “We gaan de IS-leden naar u terugsturen. Ze zijn van u, doe ermee wat u wil", liet de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu optekenen.
AP “We gaan de IS-leden naar u terugsturen. Ze zijn van u, doe ermee wat u wil", liet de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu optekenen.
Turkije is vandaag begonnen met het terugsturen van IS-jihadisten. Een Amerikaanse terrorist is al uitgezet, binnenkort volgen 24 anderen. Het gaat om elf Fransen, tien Duitsers, twee Ieren en een Deen. Het is nog onduidelijk of er ook Belgen terugkeren.

Volgens een Turkse woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden de Deen en een Duitser vandaag nog naar hun land overgevlogen worden. Zeven andere buitenlandse terroristen van Duitse origine zullen donderdag gedeporteerd worden.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu had vrijdag aangekondigd dat buitenlandse jihadi's vanaf vandaag uitgezet zouden worden. "Geen nood om alle richtingen uit te rennen: we gaan de IS-leden naar u terugsturen. Ze zijn van u, doe ermee wat u wil", zei hij.

Kritiek
Turkije wordt ervan verdacht dat het jihadi's toeliet om de grens over te steken naar Syrië toen daar de burgeroorlog losbarstte in 2011. Maar in 2015 sloot Turkije zich aan bij de anti-IS-coalitie, nadat het land het doelwit was geworden van verschillende aanslagen. De voorbije weken kreeg Ankara weer kritiek omdat het de strijd tegen IS zou bemoeilijken. Dat komt door hun offensief tegen Koerdische milities in Syrië. 

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan konden 287 personen die ontsnapt waren uit gevangenissen voor IS-strijders intussen weer opgepakt worden.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  Dictator Erdogan blijft zijn IS-vriendjes helpen en ondersteunen. Zij hebben dit gedaan van bij het begin. Alle Europese landen die IS-ers zien terugkomen, moeten deze criminelen uitleveren aan de landen waar zij hun misdaden hebben gepleegd, zodat zij aldaar berecht kunnen worden.

 • eric maier

  lodewijk maesen, oja ? Europa was bereid 3 miljard te betalen, Erdogan perste Europa af en kreeg 6 miljard voor die vluchtelingen te ondersteunen. Hij heeft er enkel zijn regime mee verrijkt, verder niks. De Turken hebben een dubbele agenda. Als je alles hebt opgevolgd mag het je niet ontgaan zijn dat de Turken een dikke maand terug opriepen op de strijd aan te gaan met Europa, Europa op zijn grondvesten te laten daveren in een jihad tegen het Westen. gewoon omdat hij kritiek kreeg.

 • Gerry Cle

  Erdogan heeft gelijk dat Turkije niet moet instaan voor de criminelen van anderen. Als WIJ onze eigen misdadigers niet willen opsluiten zal NIEMAND dat doen en zijn ze binnen enkele weken, maanden, jaren terug in België om onschuldigen te vermoorden. Onze 'kop' in het zand steken en doen alsof het ons probleem niet is zal hen niet tegenhouden.

 • lodewijk maesen

  begrijp de turken heel goed...europa neemt geen enkele beslissing en de turken zijn dit moe...bravo turkije

 • Frans Peeters

  Alle Turken met dubbele nationaliteit in de gevangenis dadelijk terug sturen en niet op ons belastinggeld onderdak te hebben