Turken stevenen af op nieuwe verkiezingen na mislukt overleg

De Turkse premier en voorzitter van de AKP Ahmet Davutoglu (rechts) in overleg met Kemal Kilicdaroglu (links), voorzitter van CHP.
AP De Turkse premier en voorzitter van de AKP Ahmet Davutoglu (rechts) in overleg met Kemal Kilicdaroglu (links), voorzitter van CHP.
Het ziet er steeds meer naar uit dat de Turken binnenkort opnieuw naar de stembus zullen trekken. Twee maanden na de verkiezingen zijn de coalitiegesprekken tussen de conservatief-islamistische AKP en de sociaaldemocratische CHP (Republikeinse Volkspartij) opnieuw op een sisser afgelopen.

"We komen tot de conclusie dat er geen basis is voor een samenwerking", liet AKP-voorzitter en premier Ahmet Davutoglu weten na een laatste ontmoeting met CHP-leider Kemal Kiliçdaroglu in Ankara.

Nadat de AKP de absolute meerderheid was kwijtgespeeld bij de verkiezingen van 7 juni, hadden de partijen 23 augustus als deadline gekregen om een regeringscoalitie te vormen. Volgens de grondwet kan president Recep Tayyip Erdogan nieuwe verkiezingen uitroepen als er tegen dan geen regering is. Het staatshoofd heeft al aangegeven dat hij de deadline niet wil opschuiven.