Turken op 1 november opnieuw naar de stembus

Een man wandelt voorbij een poster waarop premier Ahmet Davutoglu (L) en president Recep Tayyip Erdogan (R) samen zijn afgebeeld.
AP Een man wandelt voorbij een poster waarop premier Ahmet Davutoglu (L) en president Recep Tayyip Erdogan (R) samen zijn afgebeeld.
Turkije gaat op 1 november weer naar de stembus, zo heeft president Recep Tayyip Erdogan bekendgemaakt. De kiesraad had die datum voorgesteld voor nieuwe parlementsverkiezingen. Die zijn nodig omdat het niet is gelukt om een regeringscoalitie te vormen.

Turkije koos in juni een nieuw parlement. De AK-partij van Davutoglu en Erdogan verloor de absolute meerderheid en kan daardoor voor het eerst sinds 2002 niet meer alleen regeren. Davutoglu onderhandelde tevergeefs met de belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP. Het was ook niet mogelijk om samen te werken met de nationalistische partij MHP en de Koerdische partij HDP.

President Erdogan had gisteren al gezegd dat Turkije afstevende op nieuwe verkiezingen. Tot die tijd wil hij naar verluidt een tijdelijke regering. Die zou moeten bestaan uit de vier grootste partijen. Maar dat betekent dat religieuzen, sociaaldemocraten, nationalisten én de Koerdische minderheid moeten samenwerken terwijl het Turkse leger aanvallen uitvoert op Koerdische stellingen in Irak.