Turk (of Belg) verliest Nederlandse toeslag op uitkering bij terugkeer naar eigen land

Foto ter illustratie
Shutterstock Foto ter illustratie
Een Turk die in Nederland woont en werkt en daar een aanvullende toeslag krijgt op een ziekte-uitkering, verliest die toeslag als hij terug naar Turkije verhuist. Dat staat in een arrest van het Europees Hof van Justitie. De regeling geldt trouwens niet alleen voor niet-EU-burgers, maar ook voor werknemers uit EU-landen, en dus ook voor Belgen.

De hele zaak draait om een Turkse staatsburger die in Nederland in loondienst werkte. Hij had de status van langdurig ingezetene in de EU. In 2016 werd hij ziek, waarna hij in 2018 een arbeidsongeschiktheidsuitkering kreeg. Daarbovenop kreeg hij een toeslag om aan het minimuminkomen te geraken.

Maar toen de werknemer even later naar Turkije terugkeerde, is die extra toeslag stopgezet. Die wordt namelijk enkel toegekend aan wie in Nederland verblijft. De Turkse man trok daarop naar de rechtbank. Op grond van de Associatieovereenkomst tussen Turkije en de Europese Unie zou de woonplaats niet mogen meetellen wanneer het gaat om de uitbetaling van bepaalde soorten socialezekerheidsuitkeringen aan Turkse werknemers in de EU, luidde de verdediging. Maar Turkse werknemers mogen wettelijk niet gunstiger behandeld worden dan werknemers uit de Europese Unie, en die zouden in dat geval de toeslag verliezen van zodra ze niet meer in Nederland wonen.

Het Europees Hof van Justitie stelt nu in een arrest dat de man in principe in Nederland kon blijven wonen, omdat hij de status van langdurig ingezetene in de EU had. Dat maakt zijn situatie vergelijkbaar met die van een EU-burger, klinkt het, en dus strookt de Nederlandse regeling die de aanvullende toeslag voorbehoudt aan wie in Nederland woont met het Europees recht.

Die regeling zou trouwens ook gelden voor Belgische werknemers in Nederland die terug naar België verhuizen, zegt Stefaan van der Jeught van het EU-Hof.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Deze turk met dubbele nationaliteit dacht dat hij meer rechten had dan een autochtoon in eigen land en trok daarvoor zelfs naar de rechtbank - en kreeg vervolgens terecht de deksel op de neus, helaas blijkt hij maar gelijk te zijn aan de autochtone burger..is dat even slikken?

 • Ludovic De Beuckeleer

  waarom kan dat daar en hier niet ?

 • Paul Boutsen

  België doet beter: zelfs omgekomen Syriestrijders krijgen nog geld van ocmw's en dop. Men zou beter ook eens de de onroerende goederen van al die "sukkelaars" die naar hier komen "omdat het onveilig is in hun land", opvragen. De wet toepassen en op slag moeten we geen sociale woningen meer bijbouwen en kunnen ook Belgische mensen in bestaande sociale woningen intrekken.

 • herman van cauter

  Als ik het goed begrijp, krijgt hij dus wel zijn 'ziekteuitkering' nog vanuit Nederland? Moet dit dan niet door Turkije betaald worden ? In België is het nog beter : zelfs Syrië-strijders behouden hun uitkering !

 • Jef Scheers

  Een Nederlander die naar het buitenland verhuist verliest ook die toeslag.