Tunesische president kondigt zijn vertrek aan uit de politiek

Foued Mebazaa, de Tunesische president ad interim.
AFP Foued Mebazaa, de Tunesische president ad interim.
De Tunesische interimpresident Foued Mebazaa heeft zijn "definitief vertrek uit het politieke leven" aangekondigd, van zodra het parlement een nieuwe president benoemt. Hij deed dat tijdens een interview in de zondagseditie van de Arabische krant Assabah.

"Ik zal de resultaten van de verkiezingen erkennen, om het even wie ze wint en om het even welke kleur de meerderheid in het toekomstige parlement heeft", zegt Mebazaa. "Ik zal de macht overdragen aan degene die door het parlement benoemd wordt als nieuwe president van de republiek."
 
Revolutie
"De verkiezingen van vandaag kunnen politieke verrassingen opleveren, want het zijn de eerste pluralistische en democratische verkiezingen sinds de revolutie", zegt de interimpresident. Bij die revolutie begin dit jaar werd Zine el Abidine Ben Ali na 23 jaar van de macht verdreven. De islamisten van Ennahda zijn de grote favorieten bij de verkiezingen.
 
"Ik heb vertrouwen in de gematigdheid van het Tunesische volk en van zijn leiders", besluit Mebazaa. "Ik ben optimistisch over de toekomst van Tunesië en het verloop van de verkiezingen." (belga/sg)