Tunesische president Beji Caid Essebsi overleden

REUTERS
De Tunesische president Beji Caid Essebsi is op de leeftijd van 92 jaar gestorven, zo heeft het presidentschap van het Noord-Afrikaanse land meegedeeld. Details over de begrafenis worden spoedig bekendgemaakt, klinkt het in een mededeling op Facebook. Essebsi was drie weken geleden uit een ziekenhuis ontslagen en was er vandaag weer opgenomen.

Beji Caid Essebsi was de eerste democratisch verkozen president van Tunesië en een politieke veteraan. Bij de eerste vrije verkiezingen na de val van Zine el-Abidine Ben Ali, die lang aan de macht was, werd Caid Essebsi eind 2014 tot staatshoofd verkozen.

Hij sloot zich in 1942 al aan bij de strijd voor de onafhankelijkheid van Tunesië van Frankrijk en werd een vertrouweling van de eerste Tunesische president Habib Bourguiba. In die periode was Caid Essebsi onder meer minister van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken. Toen Bourguiba aan het eind van de jaren 1980 afgezet werd, trok Caid Essebsi zich uit de politiek terug en werkte hij weer als advocaat.

Vervroegde presidentsverkiezing

De presidentsverkiezing die voor 17 november gepland was in Tunesië, zal worden vervroegd als gevolg van het overlijden, zo heeft de voorzitter van de kiescommissie Isie (Instance supérieure indépendante des élections) aangekondigd.

Parlementsvoorzitter Mohammed Ennaceur, die interim-president wordt, “heeft 90 dagen de tijd om de presidentsverkiezing te organiseren, dus wordt ze vervroegd om de kalender van de grondwet na te leven”, zei Nabil Baffoun. De termijn loopt tot 23 oktober.

De parlementsverkiezingen zijn voor 6 oktober gepland. “Of de presidentsverkiezing voor of na de parlementsverkiezingen wordt gehouden, zal het bureau van Isie beslissen”, voegde Baffoun eraan toe.

REUTERS

Ambtsperiode

Na de val van dictator Ben Ali in januari 2011 werd hij eerst tot voorlopig premier benoemd. Bij de parlementsverkiezingen van 2014 scoorde zijn pas opgerichte seculiere partij Nidaa Tounes en werd Essebsi daarna bij vrije verkiezingen tot president verkozen.

In zijn ambtsperiode trachtte Essebsi vooral de verschillende politieke actoren rond de tafel te brengen en de soms diepe kloven tussen liberalen, conservatieven, islamisten en vakbonden te overbruggen. Hij zette zich extra in voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen in het islamitische land. Maar onenigheid binnen zijn partij leidde in het recente verleden tot een breuk met premier Youssef Chahed.

Tunesië is het enige land in de regio dat na de zogeheten Arabische Lente verregaande democratische hervormingen doorvoerde. Toch kampt het land met grote economische problemen. Bovendien worden de discussies over de veiligheid in het vakantieland verhit door verscheidene aanslagen op de veiligheidstroepen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.