Tunesische minister van Binnenlandse Zaken wil regering van nationale eenheid vormen

AFP
De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken, Lotfi Ben Jeddou, heeft dinsdag gepleit voor de vorming van een regering van nationale eenheid, om de politieke crisis en het terrorisme in het land aan te pakken.

"Ik heb overwogen om samen met andere leiders van het veiligheidsapparaat ontslag te nemen. Maar vanwege de huidige omstandigheden heb ik beslist om verder te doen tot er een regering gevormd is met alle partijen, die hun egoïsme opzij moeten zetten en het terrorisme moeten aanpakken", verklaarde de minister op de radiozender Mosaïque FM. Als die regering van nationale eenheid gevormd wordt, is de minister bereid om op te stappen uit de regering, waar hij als onafhankelijk lid deel van uitmaakt.

Ben Jeddou maakte in zijn verklaring evenwel geen melding van een ultimatum voor premier Ali Larayedh, die maandag nog een ontslag van zijn regering had uitgesloten. De premier had toen wel voorgesteld om op 17 december nieuwe parlementsverkiezingen te houden.

In Tunesië, de bakermat van de Arabische Lente, zijn de spanningen de voorbije dagen fel opgelopen. Afgelopen weekend hadden voor- en tegenstanders van de islamistische regeringspartij Ennahda elkaar met stenen en flessen bekogeld. Maandag waren bij gevechten tussen het Tunesische leger en islamisten acht soldaten om het leven gekomen.

De aanleiding voor het opflakkeren van de onlusten is de moord op oppositieleider Mohamed Brahmi afgelopen donderdag.

"Elke keer dat de veiligheidsdienst verbetert, steken onbekende partijen het land weer in brand", zei Ben Jeddou over de recente gebeurtenissen.