Tunesië versterkt veiligheid rond toeristische sites

Agenten patrouilleren op het strand van Sousse.
AP Agenten patrouilleren op het strand van Sousse.
Tunesië gaat zijn toeristische politie bewapenen en duizend bijkomende veiligheidsagenten inzetten om de hotels, stranden en toeristische sites te beschermen na de aanslag op een hotel waarbij 38 doden vielen. Het was de zwaarste aanslag in de geschiedenis van het land. Volgens de autoriteiten is het de eerste keer dat de toeristische politie bewapend zal worden.

De Tunesische premier Habib Essid had vrijdag al aangekondigd dat "een uitzonderlijk plan" in werking zou treden om de toeristische plaatsen te bewaken. Vandaag preciseerde het ministerie van Toerisme dat duizend veiligheidsagenten vanaf 1 juli de toeristische politie zouden versterken. Ze zullen in en rond hotels, op de stranden en op de toeristische en archeologische sites opgesteld worden.

Zes mensen die in Tunesië in het ziekenhuis werden opgenomen na de moordaanslag van vrijdag, verkeren nog steeds in "kritieke toestand". Dat heeft de Spaanse directie van het ziekenhuis meegedeeld.

"De directie van het hotel staat permanent in contact met de plaatselijke ziekenhuizen om op de hoogte te zijn van de toestand van de gewonden die nog gehospitaliseerd zijn", aldus de groep RIU, die het Riu Imperial Marhaba Hotel beheert waar de schietpartij plaatsvond. "Positief is dat het aantal gehospitaliseerde mensen daalt, maar we denken voortdurend aan de zes gewonden die nog steeds in kritieke toestand zijn", zo staat in het communiqué.

Een Tunesische student vermomd als toerist schoot vrijdag met een kalasjnikov die hij had verstopt in een parasol op vakantiegangers die op het strand en rond het zwembad lagen van het hotel in Port El Kantaoui, bij Sousse. Er vielen 38 doden en tientallen gewonden. De dader werd door de politie doodgeschoten.